Roladki z kiszki ziemniaczanej
Znudziła Ci się już tradycyjna kiełbasa na grillu? Znakomitą przekąską będzie kiszka ziemniaczana – bardzo popularna na Kurpiowszczyźnie. Wypróbuj wyśmienity przepis na roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku, a grill na pewno nie będzie nudny!

Roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku
Składniki
- 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej np. ZM Pekpol
- 1 nieduża główka kapusty włoskiej
- 8 szerokich lub 16 węższych plasterków wędzonego boczku
- małe opakowanie śmietany 18%
- mały pęczek szczypiorku
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Kiszkę ziemniaczaną wyciągamy z osłonki, z kapusty wycinamy głąb i ściągamy liście, blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku.
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek. Kiszkę owijamy dwoma liśćmi kapusty a następnie zawijamy plastrem lub dwoma boczku. Zabezpieczamy wykałaczkami, aby boczek się nie rozplątał i grillujemy przez 15-20 minut często przewracając tak, aby boczek i kapusta się nie spaliły.
Podajemy ze śmietaną.