Roladki z szynką i pieczarkami

Lubisz wieprzowinę? Mamy dla ciebie propozycję – zamiast tradycyjnych kotletów w panierce przyrządź ją w bardziej nowoczesny sposób.

Roladka wieprzowa
Roladka wieprzowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokrój drobno, zeszklij, dodaj obrane i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż, przypraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. 

2. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj je folią spożywczą i dokładnie rozbij na bardzo cienkie plastry. Z każdej strony przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw je na jakiś czas (minimum 30 minut), by mięso wchłonęło aromat przypraw. 

3. Na plastrach schabu układaj szynkę, na niej rozsmaruj masę pieczarkową. Całość mocno zwiń (dla pewności możesz roladki związać nitką lub spiąć wykałaczką). Obtocz je w mące. Na rozgrzanym oleju ułóż gałązki rozmarynu, smaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Podawaj z młodymi ziemniakami.

Przepis na roladki z grillowanego bakłażanaInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas