Reklama

Reklama

Roladki z szynką i pieczarkami

Lubisz wieprzowinę? Mamy dla ciebie propozycję – zamiast tradycyjnych kotletów w panierce przyrządź ją w bardziej nowoczesny sposób.

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 cienkie plastry schabu
  • 8 plastrów szynki, najlepiej parmeńskiej
  • cebula
  • 10 dag pieczarek
  • pół szklanki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokrój drobno, zeszklij, dodaj obrane i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż, przypraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. 

2. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj je folią spożywczą i dokładnie rozbij na bardzo cienkie plastry. Z każdej strony przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw je na jakiś czas (minimum 30 minut), by mięso wchłonęło aromat przypraw. 

3. Na plastrach schabu układaj szynkę, na niej rozsmaruj masę pieczarkową. Całość mocno zwiń (dla pewności możesz roladki związać nitką lub spiąć wykałaczką). Obtocz je w mące. Na rozgrzanym oleju ułóż gałązki rozmarynu, smaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Podawaj z młodymi ziemniakami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje