Roladki z szynki na wielkanocne podjadanie. Przekąska gotowa w kilka minut

Jak przygotować roladki z szynki?
Jak przygotować roladki z szynki?materiały prasowe

Roladki z szynki z pastą jajeczną

Zobacz również:

    • 6 plasterków szynki konserwowej
    • 3 średnie jajka ugotowane na twardo
    • 1 pełna łyżka majonezu
    • 50 g tartego sera żółtego
    • 1 ogórek kiszony
    • garść posiekanego szczypiorku
    • sól i pieprz do smaku
    1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, a następnie studzimy je, obieramy i bardzo drobno siekamy.
    2. Do miski z jajkami dodajemy drobno odsączonego z zalewy i  pokrojonego ogórka kiszonego oraz garść szczypiorku.
    3. Na tarce ścieramy ok. 50 gramów sera żółtego. Możemy także wykorzystać ser w plasterkach, wystarczy pokroić go najpierw w paseczki, a później w niewielką kostkę.
    4. Tak przygotowany ser dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu, solą i pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy.
    5. Na plaster szynki konserwowej nakładamy porcję pasty i rozprowadzamy tak, by na jednym końcu zostało ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
    6. Po zwinięciu wszystkich roladek wykładamy je na talerz i dekorujemy odrobiną posiekanego szczypiorku. Smacznego!

    Kremowy serek i papryka w roladkach z szynki

    • 6-7 plasterków szynki konserwowej
    • 300 g kremowego serka jogurtowego lub śmietankowego
    • ½ świeżej czerwonej papryki
    • garść siekanego szczypiorku lub koperku
    • sól i pieprz do smaku
    1. Kremowy serek jogurtowy lub śmietankowy przekładamy do miski. W następnym kroku drobno siekamy paprykę oraz szczypiorek.
    2. Warzywa dodajemy do serka, mieszamy i doprawiamy solidną porcją soli oraz pieprzu. Szczypiorek z powodzeniem możemy zastąpić koperkiem lub pietruszką.
    3. Na tym etapie możemy także przygotować wersję ziołową i zastąpić paprykę samymi ziołami doprawionymi przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku.
    4. Pastę z serka i papryki wykładamy na plastrach szynki, ciasno zwijamy i układamy na talerzu lub półmisku. Smacznego!

    Ruloniki z szynki z farszem chrzanowym

    • 8 plastrów szynki konserwowej
    • 3 łyżeczki chrzanu tartego ze słoika
    • 1 opakowanie serka śmietankowego
    • sól i pieprz do smaku
    1. Twarożek umieszczamy w miseczce, a następnie dodajemy do niego chrzan.
    2. Składniki doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
    3. Na desce układamy plastry szynki konserwowej i całą ich powierzchnię smarujemy farszem chrzanowym.
    4. Każdy plaster zwijamy w ciasny rulonik i zabezpieczamy za pomocą wykałaczki.
    5. Gotowe roladki podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Wrapy do szkołyPolsat