Sycący przysmak znany każdemu przedszkolakowi w PRL-u. Zagnieć i rozetrzyj w palcach
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jak w ekspresowy sposób odbyć sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa? Wystarczy przygotować zacierkę na mleku. Tradycja przygotowywania tego kultowego dania także współcześnie jest pielęgnowana w wielu domach i przedszkolach. Jak przygotować sentymentalne i rozgrzewające danie dla siebie lub najmłodszych członków rodziny? Podpowiadamy.
Spis treści:
Zacierka na mleku - co to jest?
Delikatne i rozpływające się w ustach kluski kojarzą się głównie z daniami serwowanymi dzieciom. Wyjątkowo sentymentalnym daniem, do którego z chęcią wracają także dorośli, jest zacierka. To nic innego jak formowane w dłoniach lub uzyskiwane za pomocą tarki kluski, które triumfy święciły w czasach PRL-u.
Potrawa na bazie mąki, jajek oraz soli gości jednak w polskiej kuchni o wiele dłużej. Pierwsze ślady znajdziemy już w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Przepisu na prosty specjał nie zabrakło także w kultowej książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej - "365 obiadów za pięć złotych". Pierwsze wydanie datowane jest na 1860 rok. Tak o zacierkach pisała kobieta, która nauczyła Polki gotować:
"Zwyczajne zacierki zagniatają się jajkami z wodą, i tak twardo zagniecione ciasto, rwie się w drobne kawałki lub sieka tasakiem i rzuca na wodę lub mléko; w pierwszym razie krasi się masłém lub słoniną".
Sprawdź: Tradycyjne kluski śląskie
Jak się robi zacierkę na mleku? Przepis
Składniki na zacierkę na mleku
- 1 jajko,
- 5-6 łyżek mąki pszennej,
- szczypta soli.
Dodatkowo
- ¾ l mleka,
- 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie zacierki na mleku
- Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko i doprawiamy całość solą.
- Na początku całość mieszamy za pomocą widelca, a następnie przechodzimy do ręcznego wyrabiania.
- Po kilku minutach powinniśmy uzyskać gładkie, elastyczne i zwarte ciasto.
- Z tak przygotowanego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, a następnie dodatkowo zacieramy je między kciukiem a palcem wskazującym.
- Alternatywna metoda przygotowania zacierki mówi także o starciu ciasta na tarce o średnich oczkach.
- Do niewielkiego garnka wlewamy ¾ l mleka, dosypujemy dwie łyżeczki cukru i podgrzewamy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Ile czasu gotować zacierki? Kluseczki wrzucamy do gotującego się mleka i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty.
- Po tym czasie przelewamy danie do talerza i podajemy na ciepło. Smacznego!
Do jakiej zupy dodać zacierkę?
Tradycyjnie zacierkę dodaje się do śniadaniowej zupy mlecznej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać domowe kluseczki również w innych potrawach. W prosty sposób zastąpimy zacierką makaron lub ryż w zupie jarzynowej, fasolowej czy pieczarkowej. Podamy je zamiast kaszy, ziemniaków czy kopytek do gulaszu mięsnego lub warzywnego. Zwolennikom słodkości posmakuje także doprawienie zacierki na mleku odrobiną kakao.
Sprawdź również: