Sycący przysmak znany każdemu przedszkolakowi w PRL-u. Zagnieć i rozetrzyj w palcach

Jak przygotować kultową zacierkę na mleku?
Jak przygotować kultową zacierkę na mleku?123RF/PICSEL

Zacierka na mleku - co to jest?

Zobacz również:

    "Zwyczajne zacierki zagniatają się jajkami z wodą, i tak twardo zagniecione ciasto, rwie się w drobne kawałki lub sieka tasakiem i rzuca na wodę lub mléko; w pierwszym razie krasi się masłém lub słoniną".

    Jak się robi zacierkę na mleku? Przepis

    • 1 jajko,
    • 5-6 łyżek mąki pszennej,
    • szczypta soli.
    • ¾ l mleka,
    • 2 łyżeczki cukru.
    Delikatna zacierka to idealny dodatek do zupy mlecznej i nie tylko
    Delikatna zacierka to idealny dodatek do zupy mlecznej i nie tylko123RF/PICSEL
    1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko i doprawiamy całość solą.
    2. Na początku całość mieszamy za pomocą widelca, a następnie przechodzimy do ręcznego wyrabiania.
    3. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać gładkie, elastyczne i zwarte ciasto.
    4. Z tak przygotowanego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, a następnie dodatkowo zacieramy je między kciukiem a palcem wskazującym.
    5. Alternatywna metoda przygotowania zacierki mówi także o starciu ciasta na tarce o średnich oczkach.
    6. Do niewielkiego garnka wlewamy ¾ l mleka, dosypujemy dwie łyżeczki cukru i podgrzewamy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
    7. Ile czasu gotować zacierki? Kluseczki wrzucamy do gotującego się mleka i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty.
    8. Po tym czasie przelewamy danie do talerza i podajemy na ciepło. Smacznego!

    Do jakiej zupy dodać zacierkę?

    Odchudzający koktajl z owocówInteria KulinariaInteria Kulinaria