Rosół z bazyliowymi kluskami

Doskonały na świąteczny obiad

Składniki:

  • ćwiartka tłustej kury
  • pół kg wołowiny bez kości
  • włoszczyzna
  • pęczek natki
  • ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • listek lubczyku

Reklama

Ciasto:

  • po pół szklanki mąki i mleka
  • 1/4 szklanki listków bazylii
  • jajko
  • łyżka stopionego masła
  • olej, sól

Przygotowanie:

Wołowinę zalej 3 litrami wody, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu do miękkości.

W po łowie dodaj kurę i pokrojoną włoszczyznę. Ugotuj. Przypraw. Rosół odcedź. Włóż związaną nitką natkę, przykryj, odstaw.

Ciasto: składniki zmiksuj ze szczyptą soli. Usmaż na oleju cienkie naleśniki. Każdy zwiń, pokrój. Zalej gorącym rosołem.


Dowiedz się więcej na temat: ciasto | przepis | WSI | rosół

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje