Rosół z bazyliowymi kluskami
Doskonały na świąteczny obiad
Składniki:
- ćwiartka tłustej kury
- pół kg wołowiny bez kości
- włoszczyzna
- pęczek natki
- ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- listek lubczyku
Ciasto:
- po pół szklanki mąki i mleka
- 1/4 szklanki listków bazylii
- jajko
- łyżka stopionego masła
- olej, sól
Przygotowanie:
Wołowinę zalej 3 litrami wody, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu do miękkości.
W po łowie dodaj kurę i pokrojoną włoszczyznę. Ugotuj. Przypraw. Rosół odcedź. Włóż związaną nitką natkę, przykryj, odstaw.
Ciasto: składniki zmiksuj ze szczyptą soli. Usmaż na oleju cienkie naleśniki. Każdy zwiń, pokrój. Zalej gorącym rosołem.