Rosół z kluseczkami naleśnikowymi
Z kurczaka.

Składniki:
- 0.5 kurczaka, - 1.5 lt. wody, - 1 marchewka, - kawałek pora, - 1 pietruszka, - 1 cebula, - listek laurowy, sól, pieprz, - 0.5 łyżeczki wegetyNaleśniki: - 1szklanka mleka, - 0.5 szkl. wody, - 3 jajka, - szczypta soli,- 2 łyżki oleju, - 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, podzielić na mniejsze kawałki i zalać zimną wodą, dodać przyprawy. Gotować na bardzo wolnym ogniu cały czas szumując. Po zagotowaniu dodać warzywa (cebulę lekko przypalić na ogniu, rosół będzie smaczniejszy i będzie miał ładniejszy kolor) i wegetę. Gotować ok. 1 h. w czasie jak gotuje się rosół, usmażyć z podanych składników naleśniki. Każdego z nich od razu po usmażeniu ciasno zwinąć i schłodzić. Zupę podawać z pokrojonym mięsem, marchewką i plasterkami naleśników. Przepis na 6 osób. Czas przygotowania 2 h.