Rosół z kluseczkami naleśnikowymi

Z kurczaka.

Składniki:

Reklama

- 0.5 kurczaka,
- 1.5 lt. wody,
- 1 marchewka,
- kawałek pora,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- listek laurowy, sól, pieprz,
- 0.5 łyżeczki wegety
Naleśniki:
- 1szklanka mleka,
- 0.5 szkl. wody,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, podzielić na mniejsze kawałki i zalać zimną wodą, dodać przyprawy. Gotować na bardzo wolnym ogniu cały czas szumując. Po zagotowaniu dodać warzywa (cebulę lekko przypalić na ogniu, rosół będzie smaczniejszy i będzie miał ładniejszy kolor) i wegetę. Gotować ok. 1 h. w czasie jak gotuje się rosół, usmażyć z podanych składników naleśniki. Każdego z nich od razu po usmażeniu ciasno zwinąć i schłodzić. Zupę podawać z pokrojonym mięsem, marchewką i plasterkami naleśników.
Przepis na 6 osób. Czas przygotowania 2 h.

Dowiedz się więcej na temat: wody | rosół | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje