Reklama

Reklama

Rosół z ziołowymi kluseczkami

Aromatyczny rosół.

Składniki:

Reklama

- 1 duży korpus z kurczaka,
- 1 duże udko tzw. ćwiartka,
- 2 marchewki,
- 1 młody seler,
- 1 cebula,
- 1 młody por,
- sól, pieprz,
- listek laurowy,
- 20 dag. chudego twarogu,
- 2 żółtko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczane,
- 1 łyżka siekanej bazylii,
- 1 łyżka siekanej natki

Przygotowanie:

Korpus z kurczaka i udko dokładnie umyć, zalać 2 l zimnej wody i gotować na wolnym ogniu cały czas zbierając szumowiny. Gdy przestaną się zbierać dodać oczyszczone warzywa, opaloną na ogniu cebulę, listek laurowy, doprawić solą i pieprzem. Podkręcić nieco ogień i gotować ok. 1h. W tym czasie przygotować kluseczki ziołowe. Twaróg bardzo dobrze odcisnąć, połączyć z mąką ziemniaczaną, żółtkiem, siekanymi ziołami i doprawić. Formować dwiema łyżeczkami kluseczki i wrzucać na wrzątek, chwilę gotować. Zupę podawać z kluseczkami i pokrojoną w plasterki marchewką z rosołu.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz zupy? Wypróbuj:

Dowiedz się więcej na temat: zupa | rosół

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje