Reklama

Reklama

Rösti

Rösti, czyli ziemniaczany placek z patelni, stanowiący tradycyjne danie kuchni szwajcarskiej, może być podawany w zasadzie na każdy posiłek. Syci, smakuje wspaniale i bardzo łatwo go przygotować.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (lub inna zielenina)

1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku ok. 20-25 min.

2. Ugotowane do miękkości odstawiamy, aż przestygną. Wystudzone obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odstawiamy.

3. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. W większą kostkę kroimy boczek. Oba produkty podsmażamy na maśle.

4. Gdy cebula się zeszkli, a boczek zrumieni, dokładamy starte ziemniaki, lekko doprawiamy. Smażymy całość, aż tłuszcz się wchłonie, a masa stworzy zwarty placek. Przy pomocy dwóch łopatek ostrożne przewracamy placek na drugą stronę i chwilę smażymy.

5. Gotowy posypujemy zieleniną, podajemy ciepły.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje