Rösti

Rösti, czyli ziemniaczany placek z patelni, stanowiący tradycyjne danie kuchni szwajcarskiej, może być podawany w zasadzie na każdy posiłek. Syci, smakuje wspaniale i bardzo łatwo go przygotować.

Jeden placek może zastąpić danie obiadowe
Jeden placek może zastąpić danie obiadowe123RF/PICSEL

1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku ok. 20-25 min.

2. Ugotowane do miękkości odstawiamy, aż przestygną. Wystudzone obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odstawiamy.

3. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. W większą kostkę kroimy boczek. Oba produkty podsmażamy na maśle.

4. Gdy cebula się zeszkli, a boczek zrumieni, dokładamy starte ziemniaki, lekko doprawiamy. Smażymy całość, aż tłuszcz się wchłonie, a masa stworzy zwarty placek. Przy pomocy dwóch łopatek ostrożne przewracamy placek na drugą stronę i chwilę smażymy.

5. Gotowy posypujemy zieleniną, podajemy ciepły.

Co zrobić, żeby mieć cerę idealną?
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas