Rösti
Rösti, czyli ziemniaczany placek z patelni, stanowiący tradycyjne danie kuchni szwajcarskiej, może być podawany w zasadzie na każdy posiłek. Syci, smakuje wspaniale i bardzo łatwo go przygotować.
1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku ok. 20-25 min.
2. Ugotowane do miękkości odstawiamy, aż przestygną. Wystudzone obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odstawiamy.
3. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. W większą kostkę kroimy boczek. Oba produkty podsmażamy na maśle.
4. Gdy cebula się zeszkli, a boczek zrumieni, dokładamy starte ziemniaki, lekko doprawiamy. Smażymy całość, aż tłuszcz się wchłonie, a masa stworzy zwarty placek. Przy pomocy dwóch łopatek ostrożne przewracamy placek na drugą stronę i chwilę smażymy.
5. Gotowy posypujemy zieleniną, podajemy ciepły.