Rosyjskie bliny z łososiem
Z kuchni rosyjskiej.
- 2 dag drożdży,
- 2 filiżanki letniego mleka,
- 20 dag mąki gryczanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka stopionego masła,
- 2 łyżki oleju,
- szklanka kwaśnej śmietany,
- 5 dag czerwonego kawioru,
- 12 dag wędzonego łososia
Przygotowanie:
1. Drożdże rozprowadzić w 2 filiżankach letniej wody wymieszanej z filiżanką mleka. Połączyć z 10 dag mąki i odstawić do wyrośnięcia.
2. Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z resztą mleka, masłem, cukrem i solą. Połączyć z wyrośniętym rozczynem, dosypać resztę mąki, wyrobić ciasto. Połączyć z pianą z białek (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Ponownie odstawić na 45 minut.
3. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać po łyżce ciasta i wlewać na olej. Smażyć cienkie, placuszki z obu stron na złoty kolor.
4. Gotowe bliny przybrać plasterkami łososia, śmietaną i kawiorem. Można też maczać je w roztopionym maśle lub w samej śmietanie.
Czas przygotowania: 45 minut
1 porcja: 679 kcal