Rozkosz z bitą śmietaną

Propozycje pysznych deserów z bitą śmietaną. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 8 porcji:
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
- 20 dag masła,
- 15 łyżek śmietany,
- 25 dag orzechów włoskich,
- łyżka skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
Czekoladę, masło i cukier utrzeć na gładką masę, dodać 5 łyżek śmietany. Masę włożyć do formy, wstawić do lodówki. Orzechy zemleć, utrzeć z 5 łyżkami śmietany i 1/2 szklanki cukru pudru. Masę rozsmarować na spodzie. Resztę śmietany ubić z cukrem pudrem, rozłożyć na masie orzechowej. Tort można ozdobić pokruszonymi orzechami pistacjowymi i wiśniami z likieru. Tort chłodzić przez około dwie godziny w lodówce.
Czas przygotowania 40 minut

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki kruchego ciasta:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- 2 - 3 łyżki lodowatej wody, sól;
Na nadzienie:
- 1 kg kwaskowatych jabłek,
- 10 dag rodzynek,
- 1 kieliszek rumu,
- ok. 10 dag cukru (do smaku),
- 1 budyń waniliowy, cynamon,
- mielone goździki,
- skórka otarta z cytryny;
Oraz:
- 1 torebka galaretki ananasowej albo morelowej i bita śmietana;
Przygotowanie:
1. Składniki kruchego ciasta posiekać, zagnieść krótko, zawinąć, schłodzić w lodówce. Następnie wylepić ciastem natłuszczoną formę tortową ze zdejmowanym brzegiem. Ponownie schłodzić w lodówce.
2. Przygotować nadzienie jabłkowe. Umyte rodzynki skropić rumem, odstawić do nasączenia. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić pod przykryciem, aż się rozpadną. Uważać, żeby nie przypalić. Mus jabłkowy ostudzić i wymieszać z proszkiem budyniowym. Dodać rodzynki, cukier do smaku, cynamon, goździki i skórkę cytrynowa.
3. Wylepioną ciastem tortownicę napełnić jabłkowym nadzieniem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut. Ostudzić.
4. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i odstawić do zastudzenia. Przykryć warstwą bitej śmietany i podawać.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:
- 50 dag ziemniaków,
- 10 dag masła,
- 10 dag miodu,
- cynamon, łyżka rumu,
- 10 dag rodzynek, łyżka mąki,
- 1/ 2 szklanki śmietany,
- 3 jajka,
- łyżka pestek słonecznika,
- cukier puder,
- bita śmietana
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przepuścić przez praskę. W misce połączyć z masłem, śmietaną, rumem i mąką. Dodać miód, cynamon, żółtka, dokładnie wymieszać. Do masy włożyć odsączone rodzynki i pestki słonecznika. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą. Formę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Upieczony placek posypać cukrem pudrem. Podawać gorący, z bitą śmietaną. Czas przygotowania 25 minut

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki:
- 0,5 kg jabłek,
- 200 ml śmietanki tortowej,
- cukier puder,
- 250 ml mleka,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru,
Przygotowanie:
Mleko zmiksować z żółtkami jajek, mąką, solą i cukrem. Dodać ubite białka delikatnie mieszając. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Masę połączyć z jabłkami. Smażyć na złoty kolor. Podawać z bitą śmietaną.
Czas przygotowania 0,5 h. Przepis na 5 osób.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas