Chruścik leciutki jak piórko. Dzięki babcinemu sposobowi faworki nie są tłuste

Faworki idealne, czyli kruche jak u babci.
Faworki idealne, czyli kruche jak u babci.123RF/PICSEL

Babcie miały sposoby na kruche faworki 

Przepis babci na idealne faworki krok po kroku 

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450), 
  • 3 żółtka,,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania, 
  • smalec lub olej do smażenia. 
Faworki
Faworki123RF/PICSEL
  1. Przesiej mąkę i wsyp do miski, dodaj sól oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. 
  2. Dodaj do mąki śmietanę, żółtka i spirytus, całość wyrabiaj na gładką masę. 
  3. Wybijaj ciasto wałkiem, składając je kilkakrotnie i ponownie uderzając. Proces ten zajmie ok. 10 minut. 
  4. Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek. Nożem lub radełkiem wytnij prostokąty o wymiarach ok. 3x10 cm. W środku każdego prostokąta zrób nacięcie i przełóż jeden z końców przez otwór, tworząc charakterystyczny kształt faworka. 
  5. Nie przygotowuj całego ciasta od razu, nie powinno nabrać temperatury pokojowej. Podsypuj mąkę podczas wałkowania tylko na tyle, na ile jest to konieczne.  
  6. Rozgrzej smalec lub olej do temperatury ok. 175°C. Smaż faworki partiami na złoty kolor z obu stron. Nie przegrzewać tłuszczu, by faworki się nie przypalały.  
  7. Odsącz faworki na papierowym ręczniku, a następnie posyp je obficie cukrem pudrem.  
"Ewa gotuje": Gniazda ziemniaczanePolsat