Ruskie kotleciki

Aktualizacja

Ruskie kotleciki - słyszałeś o nich? Ruskie pierogi i naleśniki często pojawiają się na naszych stołach, jako szybkie i nieskomplikowane dania postne. Równie smaczne i chyba jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu są ruskie kotleciki.

Ruskie kotleciki dobrze smakują na ciepło i na zimno
Ruskie kotleciki dobrze smakują na ciepło i na zimno123RF/PICSEL

1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki na ruskie kotlety tłuczemy, studzimy, ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę.

2. Cebulę kroimy bardzo drobno i szklimy na oleju.

3. Biały ser rozgniatamy widelcem, łączymy z podsmażoną cebulą, jajkiem, łyżką mąki i wystudzonymi ziemniakami. Doprawiamy masę solą i pieprzem, starannie mieszamy.

4. Z masy formujemy płaskie ruskie kotleciki i smażymy je na rumiano z obu stron. Pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Przed podaniem dekorujemy ruskie kotleciki dowolną zieleniną.

Chcesz zrobić idealny farsz ruski? Kliknij TUTAJ

Przetestuj też przepis na ruskie naleśniki

Klasyczne pierogi ruskie nie są trudne! Sprawdź!

* * *

Zobacz więcej:

Jak zrobić pierogi ruskie?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas