Ruskie kotleciki
Ruskie kotleciki - słyszałeś o nich? Ruskie pierogi i naleśniki często pojawiają się na naszych stołach, jako szybkie i nieskomplikowane dania postne. Równie smaczne i chyba jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu są ruskie kotleciki.
1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki na ruskie kotlety tłuczemy, studzimy, ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę.
2. Cebulę kroimy bardzo drobno i szklimy na oleju.
3. Biały ser rozgniatamy widelcem, łączymy z podsmażoną cebulą, jajkiem, łyżką mąki i wystudzonymi ziemniakami. Doprawiamy masę solą i pieprzem, starannie mieszamy.
4. Z masy formujemy płaskie ruskie kotleciki i smażymy je na rumiano z obu stron. Pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Przed podaniem dekorujemy ruskie kotleciki dowolną zieleniną.
Chcesz zrobić idealny farsz ruski? Kliknij TUTAJ
Przetestuj też przepis na ruskie naleśniki
Klasyczne pierogi ruskie nie są trudne! Sprawdź!
* * *
Zobacz więcej: