Reklama

Reklama

Ryba dla każdego?

Tradycyjny karp smażony w panierce, który jest serwowany na Wigilię niemal we wszystkich polskich domach, jest dla dziecka zbyt ciężkostrawny.

Jednak jeśli zdejmiemy z niego spieczoną skórkę, maluch może spróbować odrobinę mięsa (należy tylko uważać na ości!). Niemowlę można oprócz tego poczęstować zupką rybną, zaś dwulatka - karpiem w galarecie lub rybą w warzywach.

Reklama

● Domowa zupka z rybą (po 8. miesiącu)

Marchew, pietruszkę i ziemniaka pokrój na kawałki i włóż do wrzątku. Oczyść z ości porcję surowego fileta z morszczuka i dodaj do warzyw. Gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną. Zmiksuj zupkę. Dodaj łyżeczkę oliwy lub masła i ponownie zagotuj danie.

● Klopsiki rybne (po 18. miesiącu)

Ugotuj marchew. Namocz czerstwą bułkę w mleku, a potem ją odciśnij. Zmiel w maszynce marchew, bułkę i 120 g oczyszczonej ryby.Dodaj jajko, posiekany koperek i wyrób masę. Uformuj małe klopsiki, obtocz je w mące i wkładaj do wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła.

Dowiedz się więcej na temat: karp

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje