Ryba pieczona z warzywami
Rybę warto jeść nie tylko od święta.
Składniki
- 4 pstrągi (po ok. 30 dag)
- 4 ząbki czosnku
- papryka czerwona zielona i żółta
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2 papryczki chili
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1 Pstrągi spraw, odcinając głowy, ale nie odcinając ogonów. Oskrob, usuń wnętrzności i skrzela. Ryby dokładnie opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, odłóż na pół godziny do lodówki.
2 Na czterech kwadratach folii aluminiowej ułóż ryby, obłóż je drobno pokrojonymi paprykami, posiekanymi ząbkami czosnku i cebulek, posiekanym szczypiorkiem. Posyp solą i pieprzem. Zawiń i piecz 30 minut w temp. 180°C. Wyjmij z folii, podawaj z ziemniakami.