Ryż po meksykańsku
Ryż po meksykańsku to aromatyczny dodatek do warzyw i mięsa. Jeśli dodasz do niego pokrojone w kostkę i podsmażone mięso drobiowe lub wieprzowe, większą liczbę warzyw i będziesz dusić razem, ryż po meksykańsku będzie świetną opcją na obiad!
Ryż po meksykańsku - sposób przygotowania
Cebulę obrać, posiekać drobno, dodać przecier pomidorowy, rozdrobnić blenderem. Wymieszać w garnku z bulionem, zagotować.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać ryż. Smażyć około 10 minut i mieszać.
Posiekać czosnek i papryczki (z których należy usunąć pestki). Dodać do patelni, wymieszać.
Dodać zawartość garnka, wymieszać, zagotować razem. Dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki, a sos się wchłonie.
Ryż po meksykańsku odstawić z ognia. Dodać posiekaną pietruszkę i sok z limonki. Ryż po meksykańsku doprawić solą i pieprzem.
Chcesz więcej przepisów z ryżem? Oto przepis na risotto z kurczakiem i cukinią
Sprawdź też przepis na risotto z pieczarkami
Szukasz innych inspiracji? Oto ryż po meksykańsku - w wersji obiadowej
* * *
Zobacz więcej: