Reklama

Reklama

Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku to aromatyczny dodatek do warzyw i mięsa. Jeśli dodasz do niego pokrojone w kostkę i podsmażone mięso drobiowe lub wieprzowe, większą liczbę warzyw i będziesz dusić razem, ryż po meksykańsku będzie świetną opcją na obiad!

Składniki

  • 400 g ryżu białego
  • sól
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 ostre papryczki
  • 1 pęczek pietruszki
  • sok z limonki

Ryż po meksykańsku - sposób przygotowania

Cebulę obrać, posiekać drobno, dodać przecier pomidorowy, rozdrobnić blenderem. Wymieszać w garnku z bulionem, zagotować.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać ryż. Smażyć około 10 minut i mieszać. 

Posiekać czosnek i papryczki (z których należy usunąć pestki). Dodać do patelni, wymieszać.

Dodać zawartość garnka, wymieszać, zagotować razem. Dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki, a sos się wchłonie.

Ryż po meksykańsku odstawić z ognia. Dodać posiekaną pietruszkę i sok z limonki. Ryż po meksykańsku doprawić solą i pieprzem.

Chcesz więcej przepisów z ryżem? Oto przepis na risotto z kurczakiem i cukinią

Sprawdź też przepis na risotto z pieczarkami

Szukasz innych inspiracji? Oto ryż po meksykańsku - w wersji obiadowej

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy