Reklama

Reklama

Ryż po meksykańsku

Aromatyczny dodatek do warzyw i mięsa.

Składniki

  • 400 g ryżu białego
  • sól
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 ostre papryczki
  • 1 pęczek pietruszki
  • sok z limonki

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, posiekać drobno, dodać przecier pomidorowy, rozdrobnić blenderem. Wymieszać w garnku z bulionem, zagotować.

Reklama

Na patelni rozgrzać olej, wsypać ryż. Smażyć około 10 minut i mieszać. 

Posiekać czosnek i papryczki (z których należy usunąć pestki). Dodać do patelni, wymieszać.

Dodać zawartość garnka, wymieszać, zagotować razem. Dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki, a sos się wchłonie.

Odstawić z ognia. Dodać posiekaną pietruszkę i sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje