Reklama

Reklama

Ryżowa niespodzianka

A może tym razem na obiad ugotować ryż? Najlepiej smakuje z kurczakiem!

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 15 dag ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 suszone pomidory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • po pół łyżeczki oregano i bazylii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Składniki - sos

  • 4 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

1. Pesto wymieszaj z sosem sojowym, oregano i bazylią. Mięso umyj, dokładnie osusz, natrzyj czosnkiem, posmaruj 2/3 doprawionego pesto. Odstaw na 60 minut. Obsmaż na rumiano na patelni grillowej lub zawiń w folię aluminiową i piecz 45 minut w piekarniku, w 170ºC. 

2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie z kurkumą. Osącz go, wymieszaj z resztą pesto. Cebulę obierz, pokrój na  talarki, a seler i pomidory  w kosteczkę, natkę posiekaj.  

3. Przygotuj sos: oliwę, pieprz i sok zmiksuj na gładko, dopraw solą. Zimne mięso pokrój na kawałki,  wymieszaj z ryżem, selerem, cebulą, pomidorami i natką. Polej przygotowanym sosem. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy