Ryżowa niespodzianka

A może tym razem na obiad ugotować ryż? Najlepiej smakuje z kurczakiem!

Ryż z kurczakiem
Ryż z kurczakiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Pesto wymieszaj z sosem sojowym, oregano i bazylią. Mięso umyj, dokładnie osusz, natrzyj czosnkiem, posmaruj 2/3 doprawionego pesto. Odstaw na 60 minut. Obsmaż na rumiano na patelni grillowej lub zawiń w folię aluminiową i piecz 45 minut w piekarniku, w 170ºC. 

2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie z kurkumą. Osącz go, wymieszaj z resztą pesto. Cebulę obierz, pokrój na  talarki, a seler i pomidory  w kosteczkę, natkę posiekaj.  

3. Przygotuj sos: oliwę, pieprz i sok zmiksuj na gładko, dopraw solą. Zimne mięso pokrój na kawałki,  wymieszaj z ryżem, selerem, cebulą, pomidorami i natką. Polej przygotowanym sosem.

Jak dobrze zrobić risotto?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas