Ryżowa niespodzianka
A może tym razem na obiad ugotować ryż? Najlepiej smakuje z kurczakiem!
Sposób przygotowania
1. Pesto wymieszaj z sosem sojowym, oregano i bazylią. Mięso umyj, dokładnie osusz, natrzyj czosnkiem, posmaruj 2/3 doprawionego pesto. Odstaw na 60 minut. Obsmaż na rumiano na patelni grillowej lub zawiń w folię aluminiową i piecz 45 minut w piekarniku, w 170ºC.
2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie z kurkumą. Osącz go, wymieszaj z resztą pesto. Cebulę obierz, pokrój na talarki, a seler i pomidory w kosteczkę, natkę posiekaj.
3. Przygotuj sos: oliwę, pieprz i sok zmiksuj na gładko, dopraw solą. Zimne mięso pokrój na kawałki, wymieszaj z ryżem, selerem, cebulą, pomidorami i natką. Polej przygotowanym sosem.