Ryżowe dynie na Halloween
Czas ok. 40 min; porcja – 120 kcal.
1. Ryż zalej 2 szklankami wody. Gotuj ze szczyptą soli do miękkości. W razie potrzeby odlej na sicie i pozostaw do ocieknięcia.
2. Miąższ dyni pokrój na kawałki, rozłóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, skrop odrobiną wody. Piecz w 180 st. ok. 30 minut, a potem zmiksuj lub rozgnieć widelcem na purée. Połącz z ryżem.
3. Cebulę obierz, poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę. Przesmaż na rumiano, dodaj do ryżu z dynią. Masę wymieszaj, dopraw koncentratem pomidorowym, solą, cukrem oraz pieprzem.
4. Miseczki posmaruj tłuszczem, nałóż ryż. Dociśnij łyżką. Przewróć miseczki do góry dnem, wyłóż zawartość na talerzyki. Uformuj dynie. Z selera zrób ogonki, z oliwek wytnij zęby i oczy strasznych dyń.