Rzeżucha i jej właściwości lecznicze

Rzeżucha, czyli jeden z najpopularniejszych - oczywiście obok jajek - symboli Wielkiej Nocy, nie tylko doskonale ozdobi świąteczny stół, ale jednocześnie dostarczy niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wartości odżywczych i zapobiegnie powstawaniu poważnych schorzeń. Ta kusząca zieloną barwą roślina jest szczególnie zalecana osobom zmagającym się z cukrzycą, wspomaga też leczenie osteoporozy, choroby wieńcowej, reumatyzmu oraz anemii. Pomaga też pozbyć się problemów skórnych i dolegliwości układu pokarmowego. Przyjrzyjmy się rzeżusze nieco bliżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Czego dostarczy nam rzeżucha?

©123RF/PICSEL

Rzeżucha stanowi bogate źródło witamin, zwłaszcza tych z grupy B oraz A, C, K czy kwasu foliowego oraz składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, jod, miedź czy mangan.

Rzeżucha a skóra i włosy

Właściwości lecznicze rzeżuchy medycyna naturalna doceniła już wieki temu. Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym znalazła zastosowanie w leczeniu dolegliwości jelit oraz rozmaitych schorzeń skórnych, w tym owrzodzeń.

Idealnie sprawdza się również w pielęgnacji włosów. Przywraca im dawny blask, jedwabistą gładkość i - głównie za sprawą solidnej zawartości siarki - pobudza ich wzrost.

Rzeżucha a piegi i przebarwienia

Jeśli chcesz pozbyć się piegów, różnego rodzaju przebarwień i blizn, również możesz śmiało sięgnąć po odżywczy sok z rzeżuchy. Swój charakterystyczny smak rzeżucha zawdzięcza olejkom eterycznym, w których skład wchodzą związki siarki.

Rzeżuchę można śmiało stosować jako dodatek do kanapek, zup warzywnych, sosów, sałatek, surówek, past serowych, rybnych oraz jajecznych.

Jak wykorzystać sok z rzeżuchy w pielęgnacji twarzy?

©123RF/PICSEL

Napój regenerujący

15 dag soku z rzeżuchy rozcieńcz wodą. Szklankę mikstury pij codziennie na czczo.

Rozjaśnianie piegów

Połącz sok z rzeżuchy z miodem w stosunku 3:1. Gotową mieszanką przemyj twarz. Następnie starannie oczyść cerę wodą.

Rzeżucha a wzmacnianie włosów

Pół szklanki soku z rzeżuchy wetrzyj w mokre, umyte włosy. Owiń głowę folią i załóż ręcznik. Mieszankę trzymaj na włosach co najmniej przez trzydzieści minut. Spłucz kosmyki letnią wodą.

Jak uprawiać rzeżuchę?

©123RF/PICSEL

Rzeżucha należy do roślin z rodziny kapustowatych. Należy do niej ponad 100 gatunków. W Polsce najpopularniejszych jest 10 gatunków. Rzeżuchę można śmiało wyhodować w warunkach domowych. Wystarczy, że zaopatrzysz się w torebkę nasion. Następnie wybierz naczynie, wyłóż jego dno watą lub ligniną, nasącz ją wodą, rozprowadź nasiona i zwilż je wodą. Pozostaw w jasnym i ciepłym miejscu. Staraj się codziennie zraszać nasiona wodą.

Pierwsze kiełki zwykle pojawiają się drugiego lub trzeciego dnia od posadzenia. Po dziesięciu dniach rzeżucha osiąga swoją finalną postać. Najlepiej ścinać ją nożyczkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas