Saksońska zupa ziemniaczana

Aromatyczna i pyszna.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 500 g ziemniaków,

- cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- 100 g bekonu,

- łyżka smalcu,

- listek laurowy,

- suszony majeranek,

- litr bulionu,

- 3 gałązki pietruszki,

- sól pieprz gałka muszkatołowa,

- 4 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Włoszczyznę (korzeń pietruszki, marchewkę, seler) oraz ziemniaki umyć obrać i pokroić na grube kostki (lub krążki). Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Bekon pokroić w paski i usmażyć na smalcu, aby był chrupki, a następnie odłożyć. W pozostałym tłuszczu dusić przygotowane warzywa przez ok 5 minut. Zalać bulionem, doprawić majerankiem i liściem laurowym. Gotować przez ok 20 minut. Wyjąć listek laurowy, a zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do talerzy. Do każdego talerza dodać po łyżce śmietany oraz uprażony bekon. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas