Reklama

Reklama

Sałata z burakiem i z jajkiem

Taką sałatkę możesz podać na śniadanie do tostów z masłem albo zapiekanek z żółtym serem. Pasuje też do pieczonych mięs i domowych wędlin.

Składniki

  • 1/2 główki sałaty lodowej,
  • 2 małe buraki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • koperek do dekoracji,
  • sól, pieprz.

Sałatę umyć, starannie osuszyć, porwać na małe kawałki. Buraki ugotować, odcedzić, schłodzić, obrać ze skóry, pokroić w cieniutkie krążki albo w grubszą kostkę. Cebulę przekroić na pół, zostawić kilka plastrów do dekoracji, resztę drobniutko posiekać. Z jogurtu, cytryny, posiekanego koperku i przypraw przyrządzić aromatyczny sos. Na liściach sałaty rozłożyć buraczki, łódeczki jajek, skropić sosem, posypać koperkiem. Przed podaniem schłodzić.

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: sałata

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy