Sałatka bankietowa
Na specjalne okazje.
- 30 dag mrożonych krewetek koktajlowych,
- 20 dag pęczaku,
- 1 awokado,
- 1/2 ogórka,
- 1/2 bulwy fenkuła,
- 6 gałązek mięty,
- 1 cytryna,
- sól, pieprz,
- 30 dag jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Pęczak ugotuj na sypko z odrobiną soli. Ostudź. Krewetki ułóż na sitku, przelej wrzątkiem. Osącz. Pokrój w drobną kosteczkę ogórek, fenkuł i awokado. Wymieszaj,skrop odrobiną soku z cytryny, posól. W szerokich szklaneczkach jak do whiskey umieść po porcji pęczaku. Na tym warstewkę krewetek, mieszankę warzyw, znów krewetki i warzyw. Polej jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą, doprawionym solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udekoruj gałązkami mięty.