Sałatka bankietowa
Na specjalne okazje.

Składniki na 6 porcji:
- 30 dag mrożonych krewetek koktajlowych, - 20 dag pęczaku, - 1 awokado, - 1/2 ogórka, - 1/2 bulwy fenkuła, - 6 gałązek mięty, - 1 cytryna, - sól, pieprz, - 30 dag jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Pęczak ugotuj na sypko z odrobiną soli. Ostudź. Krewetki ułóż na sitku, przelej wrzątkiem. Osącz. Pokrój w drobną kosteczkę ogórek, fenkuł i awokado. Wymieszaj,skrop odrobiną soku z cytryny, posól. W szerokich szklaneczkach jak do whiskey umieść po porcji pęczaku. Na tym warstewkę krewetek, mieszankę warzyw, znów krewetki i warzyw. Polej jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą, doprawionym solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udekoruj gałązkami mięty.