Sałatka Cezar
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 2-4 porcje.

Składniki
- główka sałaty rzymskiej
- główka sałaty fryzyjskiej
- 4 kromki chleba
- 2 piersi z kurczaka
- kilka kropel oleju
- 50 ml parmezanu w płatkach
- szczypta czarnego pieprzu
Składniki
na dressing
- 50 ml majonezu
- 150 ml parmezanu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 3-4 filety anchois
- pół łyżeczki czosnku
- dwie łyżki śmietany
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Pokrój chleb w centymetrową kostkę i praż na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok 5-7 minut.Zblenduj majonez z parmezanem, anchois, musztardą, śmietaną i pieprzem. Gdy składniki dobrze się połączą, dopraw solą.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż filety z kurczaka z obu stron.
Na koniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10-15 minut, żeby doszły.
Pokrój mięso na paski lub w kostkę. W misce zmieszaj sałaty rzymską i fryzyjską, dodaj kurczaka, grzanki i dressing.
Przełóż sałatkę na półmisek i posyp płatkami parmezanu. Skrop sokiem z cytryny i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Możesz też rozdzielić sałatkę na indywidualne porcje i ułożyć paski kurczaka na górze.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.