Najlepsza sałatka jaką jadłam. Idealna na grilla

Sezon na grilla oficjalnie uznać możemy za otwarty. Polacy uwielbiają tę formę biesiadowania na świeżym powietrzu i coraz chętniej wrzucają na ruszt nie tylko mięsa i kiełbasy, ale także warzywa. Idealnym dopełnieniem tego menu będzie zdrowa, pyszna i sycąca sałatka z ciecierzycy, oliwek i pomidorków, która doskonale smakuje w duecie z mięsnymi potrawami. Przepis na nią jest bardzo prosty!

Sałatkę z cieciorki możesz podać także z listkami mini szpinaku lub innymi ulubionymi zielonymi dodatkami
Sałatkę z cieciorki możesz podać także z listkami mini szpinaku lub innymi ulubionymi zielonymi dodatkami 123RF/PICSEL

W jednej szklance cieciorki znajdziemy:

  • 269 kalorii,
  • 45 g węglowodanów i 14,5 g białka,               
  • 4,2 g tłuszczu i 12,5 g błonnika,
  • 1,7 mg mangany - 84 proc. dziennego zapotrzebowania, 
  • 282 mikrogramy kwasu foliowego - aż 71 proc. zapotrzebowania, 
  • 0,6 mg miedzi i 276 mg fosforu, 
  • 4,7 mg żelaza - 26 proc. zapotrzebowania, 
  • 78,7 mg magnezu i 2,5 mg cynku,
  • 477 mg potasu i 0,2 mg tiaminy,
  • 0,2 mg witaminy B6 i 6,1 mikrograma selenu,
  • 6,6 mikrograma witaminy K,
  • 80,4 mg wapnia i 0,1 mg ryboflawiny,
  • 0,5 mg kwasu pantotenowego. 

Dietetycy zwracają uwagę na fakt, że cieciorka jest doskonałym źródłem białka roślinnego, więc jak najczęściej powinni po nią sięgać wegetarianie i weganie. Przez wgląd na duże ilości białka jest również polecana osobom będącym na diecie.

Cieciorkę spożywać możemy zarówno na gorąco jak i w prostych, sycących sałatkach, które latem mogą stanowić pyszny dodatek do grilla. Znalazłyśmy dla was sprawdzony przepis na smaczną i zdrową sałatkę z cieciorki. Zawsze się udaje!

Najlepsza sałatka z cieciorki. Idealna na grilla

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • pęczek natki pietruszki 
  • pęczek świeżej mięty
  • 3 małe dymki 
  • 260 g pomidorków koktajlowych
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szklanka czarnych oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Odsącz ciecierzycę, posiekaj pietruszkę, miętę i dymkę.

2. Pomidorki przekrój na połówki.

3. Do ciecierzycy dodaj oliwę, sok z cytryny, posiekane zioła, pomidorki i oliwki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Sałatka z karczochów z jajkiemInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas