Sałatka Olivier Ewy Wachowicz to sprytny sposób na sytą kolację

Sałatka Olivier
Sałatka Olivierarchiwum prywatne

Sałatka Olivier

Sałatka Olivier
Sałatka Olivierarchiwum prywatne
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki sałatkowe
  • 4 ogórki kiszone
  • ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego lub z puszki)
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 200 g szynki konserwowej
  • 4 białka na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • jajka przepiórcze na twardo
  • natka pietruszki 
  1. Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości.
  2.  Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. 
  3. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę. 
  4. Przełożyć do miski. 
  5. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). 
  6. Dorzucić odcedzone kapary.
  7. Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. 
  8. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. 
  9. Przyprawić solą i pieprzem. 
  10. Wymieszać i połączyć z sałatką. 
  11. Odstawić, by się przegryzło.
  12. Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia). 
  13. Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.
"Ewa gotuje": Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimnoPolsatPolsat