Sałatka Olivier Ewy Wachowicz to sprytny sposób na sytą kolację
Szukasz przepisu na lekką kolację? Tym daniem Ewy Wachowicz najesz się, ale nie przejesz. Spróbuj!

Sałatka Olivier

Składniki:
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki sałatkowe
- 4 ogórki kiszone
- ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego lub z puszki)
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 200 g szynki konserwowej
- 4 białka na twardo
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy
Zdobienie:
- jajka przepiórcze na twardo
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości.
- Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę.
- Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę.
- Przełożyć do miski.
- Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić).
- Dorzucić odcedzone kapary.
- Żółtka przetrzeć przez drobne sitko.
- Dodać majonez, śmietanę i musztardę.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać i połączyć z sałatką.
- Odstawić, by się przegryzło.
- Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia).
- Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.
Polecamy również: Ewa Wachowicz poleca przepisy na ryby morskie