Sałatka śliwkowo-pistacjowa z domowymi lodami Baileys
Wykwintny deser.
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 400 ml mleka
- 200 g śmietany kremówki
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 75 ml likieru Baileys
- 8 śliwek
- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- mięta do dekoracji
- 4 rurki waflowePrzygotowanie:
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ. Mleko, śmietanę i wanilię zagotować razem. Żółtka ucierać z cukrem za pomocą robota kuchennego przez ok. 5 minut. Waniliową śmietankę przelać przez sitko i jeszcze gorącą dodać do żółtek. Dodać likier i ubijać w gorącej kąpieli przez 7-8 minut na gęstą kremową masę. Nałożyć ją do formy i wstawić na 6 godzin do zamrażalnika. Śliwki wypestkować, pokroić na kawałki, z cytryny ściąć cieniutkie paseczki skórki (zesty) za pomocą specjalnego skrobaka (zestera). Z połowy cytryny wycisnąć sok. Śliwki zmieszać z miodem, 1-2 łyżkami soku z cytryny i ok ¾ paseczków ze skórki, odstawić na 5 minut. Dodać pistacje. Lody wyjąć z zamrażalnika, trzymać 3-4 minuty w temperaturze pokojowej, a następnie wykrawać gałki. Podawać z sałatką śliwkowo -pistacjową. Dekorować zestami cytrynowymi, miętą i rurkami waflami.
Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal