Składniki na 6-8 porcji: - 5 filetów z kurczaka, - 2 kawałki trawy cytrynowej, - 3 łyżki soku z limonki, - 2 łyżki oleju sezamowego, - pieprz, - 100 g sezamu, - 2 kg brokułów, - 4 łyżki oleju, - sól, - 250 g majonezu sałatkowego, - 3-4 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Patyczki do szaszłyków włożyć na 30 minut do zimnej wody. Filety z kurczaka pokroić w paseczki i nadziewać na patyczki. Trawę cytrynową pokroić na kawałki, zmieszać z sokiem z limonki, olejem sezamowym i pieprzem. Szaszłyki ułożyć w misce i skropić marynatą, zostawić na 20 minut. Ziarna sezamu uprażyć na patelni bez tłuszczu. Brokuły podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i porcjami obsmażać brokuły (po 5 minut). Podsmażone brokuły zalać 100 ml wody i dusić pod przykryciem 3-4 minuty. Dodać sezam, majonez sos sojowy, doprawić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażać szaszłyki z każdej strony po 3-4 minuty. Podawać z sałatką brokułową. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal