Sałatka z tofu i rukoli w sosie curry

Szybka i łatwa w wykonaniu sałatka wegańska, którą można serwować na wiele sposobów. Dodatkowa zaleta - mnóstwo kolorów na talerzu, które przyciągną każdego niejadka. Za sprawą tofu dostarcza sporej ilości roślinnego białka.

Sałatka z tofu
Sałatka z tofu123RF/PICSEL

- Im więcej kolorów na talerzu, tym zdrowszy i atrakcyjniejszy posiłek. Ta sałatka to istna feeria barw i smaków - piszą w swej książce "Kuchnia wegańska" Celine Steen i Joni Marie Newman. Zapowiada się wspaniale: gorzkawa, zielona rukola, słodka czerwona papryka i pikantny żółty sos z curry. Podaje się ją bez dodatków, na grzankach albo zawiniętą w tortillę lub chlebek pita. Kto nie przepada za rukolą, może ją zastąpić listkami młodego szpinaku albo młodymi listkami botwinki.

Jednym z głównych składników naszej sałatki jest tofu. Tofu jest produkowane ze zsiadłego mleka sojowego, jest zatem wolnym od glutenu i niskokalorycznym produktem. Nie zawiera cholesterolu, za to dostarcza wartościowych protein, żelaza oraz wapnia. Produkt ten zawiera także niewielkie ilości witaminy K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, choliny, fosforu, manganu i selenu. Jest ważnym źródłem białka dla wegan, wegetarian i osób, które wolą, by ich jadłospis zawierał głównie produkty roślinne.

Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 450 g zwartego tofu, odsączonego i odciśniętego (może być też podsmażone na patelni), 80 g listków rukoli, bez łodyżek, 1/4 szklanki rodzynek, 1/4 szklanki orzeszków piniowych, 1/4 szklanki pieczonej, czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę, pół średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę, szklankę wegańskiego majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, łyżkę curry, sól i pieprz.

Tofu kroimy w kostkę i wkładamy do dużej miski. Dodajemy do niego rukolę, rodzynki, orzeszki piniowe, paprykę i cebulę.

Majonez, ocet, curry, sól i pieprz mieszamy w małej misce, używając trzepaczki. Polewamy sałatkę i mieszamy tak, aby wszystkie warzywa pokryły się sosem. Z tego przepisu uzyskamy osiem porcji przystawki.

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas