Sałatka ziemniaczana
Doskonała do dań z grilla.

Składniki na 6-8 porcji:
- 1,2 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 4 pomidory, - 4 zielone cebulki, - główka sałaty rzymskiej, - główka sałaty fryzyjskiej, - ząbek czosnku, - kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego), - 1/8 l. bulionu warzywnego, - sól, pieprz, - szczypta cukru, - 6 łyżek octu owocowego, - 6 łyżek oleju, - 75 g małych oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, pomidory w kostkę. Sałatę potargać, zieloną cebulkę pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Bulion zagotować, doprawić czosnkiem, imbirem, solą, pieprzem i cukrem. Zdjąć z ognia. Dodać olej i ocet. Jeszcze gorącą zalewę wlać do ziemniaków i odstawić na 30 minut. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Dekorować oliwkami i zieloną cebulką. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!