Sałatka ziemniaczana

Doskonała do dań z grilla.

Składniki na 6-8 porcji:

- 1,2 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 pomidory,
- 4 zielone cebulki,
- główka sałaty rzymskiej,
- główka sałaty fryzyjskiej,
- ząbek czosnku,
- kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego),
- 1/8 l. bulionu warzywnego,
- sól, pieprz,
- szczypta cukru,
- 6 łyżek octu owocowego,
- 6 łyżek oleju,
- 75 g małych oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, pomidory w kostkę. Sałatę potargać, zieloną cebulkę pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Bulion zagotować, doprawić czosnkiem, imbirem, solą, pieprzem i cukrem. Zdjąć z ognia. Dodać olej i ocet. Jeszcze gorącą zalewę wlać do ziemniaków i odstawić na 30 minut. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Dekorować oliwkami i zieloną cebulką.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje