Reklama

Reklama

Sałatki i jarzynki z zimowymi warzywami

Dostarczą ci witamin i cennych składników mineralnych oraz dużo energii. Każda z nich doskonale nadaje się na obiad albo wczesną kolację.

Sałatka buraczkowa z ciecierzycą i kozim serkiem

Czas przyrządzenia: ok. 85 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 małe buraczki ćwikłowe
  • 15 dag pistacji
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 mała cebula (np. szalotka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 op. roszponki
  • 20 dag koziego serka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do posmarowania buraków

Sposób przygotowania:

1. Buraczki wyszoruj,  wytrzyj, posmaruj olejem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz do miękkości (ok. 70 minut). Upieczone buraczki wyjmij, przestudź, obierz z łupinki. 

Reklama

2. Cebulkę oraz czosnek obierz, posiekaj. Składniki wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz oliwą. Buraczki pokrój w kostkę. Przypraw je solą i pieprzem, wymieszaj z czosnkowym winegretem  i osączoną ciecierzycą.

3. Pistacje posiekaj, wymieszaj z buraczkami. Do sałatki dodaj  ser porwany na kawałeczki, umytą roszponkę i pistacje. Delikatnie przemieszaj.

Wersja light

Ser kozi zamień na chudy twaróg. Pokrusz go na wierzch sałatki, nie mieszaj, bo zabarwi się od buraków i sałatka będzie wyglądała nieapetycznie.

Nie rezygnuj natomiast z pistacji, gdyż zawierają wiele witamin i składników mineralnych (w tym luteinę i żelazo), ale dodaj ich połowę, bo mają też dużo kalorii.

Wersja przy endometriozie

Panie zmagające się z tą chorobą powinny zadbać o dietę przeciwzapalną bogatą w kwasy omega-3.

Dlatego zamień ser kozi na 20 dag łososia. Marynuj go wcześniej przez 1 godzinę  w słodkiej papryce i soku  z połowy pomarańczy. Piecz przez 20 minut w 210 st.

Dowiedz się więcej na temat: sałatki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje