Reklama

Reklama

Sałatki i jarzynki z zimowymi warzywami

Dostarczą ci witamin i cennych składników mineralnych oraz dużo energii. Każda z nich doskonale nadaje się na obiad albo wczesną kolację.

Sałatka buraczkowa z ciecierzycą i kozim serkiem

Czas przyrządzenia: ok. 85 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 małe buraczki ćwikłowe
  • 15 dag pistacji
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 mała cebula (np. szalotka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 op. roszponki
  • 20 dag koziego serka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do posmarowania buraków

Sposób przygotowania:

1. Buraczki wyszoruj,  wytrzyj, posmaruj olejem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz do miękkości (ok. 70 minut). Upieczone buraczki wyjmij, przestudź, obierz z łupinki. 

2. Cebulkę oraz czosnek obierz, posiekaj. Składniki wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz oliwą. Buraczki pokrój w kostkę. Przypraw je solą i pieprzem, wymieszaj z czosnkowym winegretem  i osączoną ciecierzycą.

3. Pistacje posiekaj, wymieszaj z buraczkami. Do sałatki dodaj  ser porwany na kawałeczki, umytą roszponkę i pistacje. Delikatnie przemieszaj.

Reklama

Wersja light

Ser kozi zamień na chudy twaróg. Pokrusz go na wierzch sałatki, nie mieszaj, bo zabarwi się od buraków i sałatka będzie wyglądała nieapetycznie.

Nie rezygnuj natomiast z pistacji, gdyż zawierają wiele witamin i składników mineralnych (w tym luteinę i żelazo), ale dodaj ich połowę, bo mają też dużo kalorii.

Wersja przy endometriozie

Panie zmagające się z tą chorobą powinny zadbać o dietę przeciwzapalną bogatą w kwasy omega-3.

Dlatego zamień ser kozi na 20 dag łososia. Marynuj go wcześniej przez 1 godzinę  w słodkiej papryce i soku  z połowy pomarańczy. Piecz przez 20 minut w 210 st.

Brukselka z migdałami

Czas przyrządzenia: 25-27 min
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 80 dag brukselki
  • 1 szkl. mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanych migdałów (albo orzechów laskowych)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • spora szczypta cukru

Sposób przygotowania:

1. Brukselki oczyść, opłucz. Wrzuć je do garnka, zalej mlekiem oraz wodą. Dodaj cukier i sól do smaku. Gotuj bez przykrycia przez 10-12 minut.

2. W czasie gdy brukselka  się gotuje, obierz ząbki czosnku, drobniutko je posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim bułkę tartą oraz migdały, ciągle je mieszając. Dodaj posiekany czosnek. Chwilę razem smaż.

3. Brukselkę odcedź, dobrze osącz na sitku. Od razu polej zrumienioną bułeczką z migdałami.

Wersja light

Zamiast migdałów oraz bułki tartej  dodaj 1 pasternak oraz 4 marchewki. Pokrój je w słupki i skrop 3 łyżkami oliwy zamiast masła. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 st.

Następnie dodaj do piekarnika brukselkę i piecz razem jeszcze 20 minut. Upieczone warzywa skrop sokiem z cytryny i przypraw kminkiem, który ułatwi trawienie.

Wersja przeciw siniakom

Zima to czas, kiedy zwiększa się ryzyko częstszych upadków. Osoby z słabymi naczynkami lub chorobami wątroby borykają się wtedy z rozległymi  i nieestetycznymi siniakami.

Aby im zapobiegać, zadbaj w diecie o odpowiednią ilość witaminy C, jak również rutyny. Ma ona właściwości uszczelniające naczynia, a także przedłuża działanie witaminy C. Jej świetnym źródłem jest  kasza gryczana - dodaj jej do sałatki ok. 10 dag.

Sałatka fasolowa z tuńczykiem

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 puszka drobnej białej fasoli
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 op. rukoli
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej)
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

1. Fasolę przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą wodą i poczekaj, aż dobrze ocieknie. Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Cebulę obierz, potnij na cienkie cząstki. Przygotowane składniki włóż do salaterki, przemieszaj.

2. Sok z cytryny utrzyj z solą  oraz pieprzem (do smaku). Dodaj musztardę oraz miód. Następnie dolej oliwę i ubij sos. Przypraw go sosem sojowym. Polej nim sałatkę, przemieszaj i odstaw na 30 minut.

3. Rukolę opłucz, osusz, dodaj do sałatki przed podaniem.

Wersja light

Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, jedz więcej warzyw mających mało kalorii, a dużo witamin i błonnika, który daje na dłużej uczucie sytości i przez to zapobiega podjadaniu między posiłkami.

Połowę fasoli zamień na jedną dużą paprykę oraz 8 pomidorków koktajlowych.

Wersja przy kurzej ślepocie

Jedną z przyczyn występowania tej choroby, objawiającej się zaburzeniami widzenia po zmroku, jest niedobór witaminy A. 4Jej dobrym źródłem są jajka, które będą świetnie pasowały do tej sałatki. Wcześniej  ugotuj 2 jajka na twardo oraz pokrój na cząstki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sałatki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje