Saltimbocca alla romana

Co powiesz na obiad we włoskim stylu? Wystarczy 20 minut i pyszne danie mięsne gotowe.

Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 plastry cielęciny z udźca
  • mąka
  • kilka listków szałwii
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • masło klarowane do smażenia
  • 150 ml białego wina
  • sól, pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

1. Cielęcinę rozbij, oprósz solą i pieprzem, obtocz delikatnie w mące. Na każdym plastrze mięsa ułóż po kilka listków szałwii oraz po plasterku szynki, przypnij wykałaczkami.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Obsmaż kotlety od strony szynki. Przełóż na drugą stronę, smaż 2-3 minuty.

3. Podlej białym winem. Duś na wolnym ogniu, aż część alkoholu odparuje. Powstały sos dopraw solą i pieprzem.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?