Saltimbocca alla romana
Co powiesz na obiad we włoskim stylu? Wystarczy 20 minut i pyszne danie mięsne gotowe.

Składniki
- 4 plastry cielęciny z udźca
- mąka
- kilka listków szałwii
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- masło klarowane do smażenia
- 150 ml białego wina
- sól, pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania:
1. Cielęcinę rozbij, oprósz solą i pieprzem, obtocz delikatnie w mące. Na każdym plastrze mięsa ułóż po kilka listków szałwii oraz po plasterku szynki, przypnij wykałaczkami.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Obsmaż kotlety od strony szynki. Przełóż na drugą stronę, smaż 2-3 minuty.
3. Podlej białym winem. Duś na wolnym ogniu, aż część alkoholu odparuje. Powstały sos dopraw solą i pieprzem.