Sardynki: Bogate źródło cennych kwasów Omega-3. Wielka moc w miniaturowych rybkach

Sardynki są uznawane za jedne z najzdrowszych ryb
Sardynki są uznawane za jedne z najzdrowszych rybCanva ProINTERIA.PL
  • Obecność witamin z grupy B w sardynkach chroni przed depresją, zwalcza bezsenność i poprawia pamięć oraz koncentrację.
  • Sardynki powinny stać się częścią dobrze zbilansowanej diety. Znajdziemy w nich wapń, który wzmacnia kości i zęby, zapobiegając osteoporozie oraz próchnicy.
  • Te niewielkie rybki nie kumulują rtęci, są więc całkowicie bezpieczne dla kobiet w ciąży, karmiących mam oraz małych dzieci.

Czym są sardynki?

Zobacz również:

    Wartości odżywcze

    • witaminę B12,
    • witaminę D,
    • kwasy Omega-3 i Omega-6,
    • wapń,
    • białko,
    • żelazo,
    • fosfor,
    • selen.

    Wpływ gatunku na zdrowie

    Które wybrać - świeże czy w puszce?

    Najzdrowsze są sardynki świeże, suszone lub wędzone
    Najzdrowsze są sardynki świeże, suszone lub wędzone123RF/PICSEL

    Sardynki z ziołami - przepis na szybką przekąskę

    • 0,5 kg sardynek
    • 4-5 obranych ząbków czosnku
    • 2-3 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku
    • 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    1. Sardynki dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
    2. Obrane ząbki czosnku siekamy drobno za pomocą noża lub przeciskamy przez specjalną praskę.
    3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy czosnek i podsmażamy do zrumienienia.
    4. Zmniejszamy ogień i  dorzucamy oczyszczone sardynki, a następnie smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
    5. Na koniec doprawiamy je pieprzem, solą oraz posypujemy ziołami.
    6. Podajemy z pieczywem, ziemniakami, ryżem lub sałatą. Smacznego!