W sklepie wykonuję prosty test. Tak wybieram słodkie mandarynki

Grudzień ma zapach mandarynek. Właśnie wtedy zajadamy się nimi na potęgę, z niecierpliwością wyczekując świąt Bożego Narodzenia. Świeży, wprowadzający w dobry nastrój zapach i słodki smak owoców – tego oczekujemy. Nic dziwnego, że kwaśne mandarynki potrafią zepsuć wizję pałaszowania tych przysmaków. Na szczęście można tego uniknąć, pamiętać o kilku bardzo prostych zasadach. Podpowiadamy, jak rozpoznać słodkie mandarynki podczas zakupów.

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania mandarynek?
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania mandarynek?123RF/PICSEL

Jak kupować mandarynki? Na luzie

Dokładniej rzecz ujmując, chodzi o unikanie kupowania owoców zapakowanych szczelnie w siatki czy plastikowe pudełka. W ten sposób nie będziemy w stanie przyjrzeć im się dokładnie, a po powrocie do domu może czekać nas niemiła niespodzianka. Widok śladów psucia czy pleśni skutecznie odbiera apetyt i skazuje zrobione zapasy na śmietnik. Podczas kupowania mandarynek wybieraj te, które sprzedawane są luzem.

Jak kupować smaczne mandarynki?
Jak kupować smaczne mandarynki?123RF/PICSEL

Po czym poznać, że mandarynki są słodkie?

Podczas zakupów chcesz uniknąć kwaśnych mandarynek? W pierwszej kolejności przyjrzyj się skórce. Powinna być jasnopomarańczowa, gładka i błyszcząca — po tym poznasz słodkie mandarynki. Unikaj egzemplarzy bladych lub z zielonymi przebarwieniami. Nie są jeszcze dojrzałe, więc okażą się kwaśne.

Nie kupuj również owoców, które mają ciemne plamy i miękkie wgniecenia. Prawdopodobnie zaczęły się psuć. Z kolei matowa i pomarszczona skórka świadczy o tym, że mandarynki nie są już pierwszej świeżości i na pewno nie będą soczyste.

Weź mandarynkę do ręki

Kupowanie mandarynek luzem pozwoli ci wykonać prosty test. Weź każdą sztukę do ręki. Jeśli będą ciężkie — możesz z pełnym przekonaniem zabrać je do domu. Oto oznaka, że są świeże i wypełnione słodkim sokiem. Degustacja będzie wyłącznie przyjemnością, a na jednej sztuce najpewniej się nie skończy.

Przyjrzyj się też szypułce, czyli miejscu po urwaniu owocu z drzewa. Musi wyglądać świeżo. Jeśli przyjmuje brązową barwę, mandarynka została zerwana dawno temu i nie będzie smaczna.

Kształt ma znaczenie

W sklepie zachowaj czujność i zwracaj uwagę na szczegóły. Nie każdy wie, że kształt owocu może wiele powiedzieć nam o jego walorach. Im mandarynka bardziej okrągła, tym smaczniejsza. Spłaszczone sztuki lepiej zostawić na sklepowej półce.

Pamiętaj, że mandarynki przed zjedzeniem należy bardzo dokładnie umyć, a wręcz wyszorować
Pamiętaj, że mandarynki przed zjedzeniem należy bardzo dokładnie umyć, a wręcz wyszorować123RF/PICSEL

Jak rozpoznać w sklepie, że mandarynka jest słodka? Zdaj się na nos

Nie miej oporów przed powąchaniem owoców. Dojrzałe i słodkie mandarynki charakteryzują się intensywnym, orzeźwiającym zapachem. Jeśli aromat jest słabo wyczuwalny, owoce w smaku okażą się cierpkie.

Czas na lepsze. Odcinek 3INTERIA.PL

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas