Sałatka jarzynowa od siostry Anastazji. Wyróżnia ją jeden składnik!
Sałatka jarzynowa to dla wielu Polaków świętość i jedno z najpopularniejszych klasycznych dań, bez którego ciężko wyobrazić sobie święta, rodzinne uroczystości i spotkania w gronie bliskich. Większość z nas dobrze zna klasyczny przepis na tę pyszną sałatkę, ale siostra Anastazja ma na nią swój własny sposób - dodaje do niej jeden składnik, który odmienia jej smak!
Sałatka jarzynowa, znana również jako sałatka warzywna to najpopularniejsza polska sałatka z gotowanych jarzyn takich jak marchew, pietruszka, seler, ziemniaki z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych. Do sałatki dodaje się również majonez i przyprawy takie jak pieprz i sól.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
W sieci nie brakuje oczywiście przepisów na klasyczną sałatkę jarzynową, ale czasem warto ją urozmaicić i skorzystać np. z rad siostry Anastazji, która dodaje do niej jeden składnik - pieczarki!
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji:
Przygotowanie:
1. Marchew, selera oraz pietruszkę obierz i ugotuj aż będą miękkie. Gotowe warzywa ostudź, a potem pokrój w kostkę.
2. Ugotuj ziemniaki do sałatki jarzynowej. Gdy będą miękkie, ostudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Odsącz groszek konserwowy oraz pieczarki, a następnie pokrój na ćwiartki.
4. Jajka ugotuj i obierz ze skorupki. Obierz i pokrój cebulę oraz ogórki kiszone.
5. Wszystkie składniki do sałatki jarzynowej przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i dopraw całość do smaku.
6. Na koniec udekoruj sałatkę natką pietruszki i ćwiartkami ugotowanego jajka.
Smacznego!
Zobacz również: