Sałatka jarzynowa od siostry Anastazji. Wyróżnia ją jeden składnik!

Sałatka jarzynowa to dla wielu Polaków świętość i jedno z najpopularniejszych klasycznych dań, bez którego ciężko wyobrazić sobie święta, rodzinne uroczystości i spotkania w gronie bliskich. Większość z nas dobrze zna klasyczny przepis na tę pyszną sałatkę, ale siostra Anastazja ma na nią swój własny sposób - dodaje do niej jeden składnik, który odmienia jej smak!

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji to prawdziwy hit!
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji to prawdziwy hit! Wojtek LaskiEast News

Sałatka jarzynowa, znana również jako sałatka warzywna to najpopularniejsza polska sałatka z gotowanych jarzyn takich jak marchew, pietruszka, seler, ziemniaki z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych. Do sałatki dodaje się również majonez i przyprawy takie jak pieprz i sól.

W sieci nie brakuje oczywiście przepisów na klasyczną sałatkę jarzynową, ale czasem warto ją urozmaicić i skorzystać np. z rad siostry Anastazji, która dodaje do niej jeden składnik - pieczarki!

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji:

Przygotowanie:

1. Marchew, selera oraz pietruszkę obierz i ugotuj aż będą miękkie. Gotowe warzywa ostudź, a potem pokrój w kostkę.

2. Ugotuj ziemniaki do sałatki jarzynowej. Gdy będą miękkie, ostudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

3. Odsącz groszek konserwowy oraz pieczarki, a następnie pokrój na ćwiartki.

4. Jajka ugotuj i obierz ze skorupki. Obierz i pokrój cebulę oraz ogórki kiszone.

5. Wszystkie składniki do sałatki jarzynowej przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i dopraw całość do smaku.

6. Na koniec udekoruj sałatkę natką pietruszki i ćwiartkami ugotowanego jajka.

Smacznego!

Zobacz również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas