Reklama

Reklama

Sałatka jarzynowa od siostry Anastazji. Wyróżnia ją jeden składnik!

Sałatka jarzynowa to dla wielu Polaków świętość i jedno z najpopularniejszych klasycznych dań, bez którego ciężko wyobrazić sobie święta, rodzinne uroczystości i spotkania w gronie bliskich. Większość z nas dobrze zna klasyczny przepis na tę pyszną sałatkę, ale siostra Anastazja ma na nią swój własny sposób - dodaje do niej jeden składnik, który odmienia jej smak!

Sałatka jarzynowa, znana również jako sałatka warzywna to najpopularniejsza polska sałatka z gotowanych jarzyn takich jak marchew, pietruszka, seler, ziemniaki z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych. Do sałatki dodaje się również majonez i przyprawy takie jak pieprz i sól. 

Sałatkę jarzynową spożywa się w naszym kraju przez cały rok, ale największą popularnością cieszy się w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Przygotowanie sałatki najlepiej rozpocząć dzień przed jej podaniem. 

W sieci nie brakuje oczywiście przepisów na klasyczną sałatkę jarzynową, ale czasem warto ją urozmaicić i skorzystać np. z rad siostry Anastazji, która dodaje do niej jeden składnik - pieczarki!

Zobacz również: Dodajesz do grzybowej ziemniaki? Siostra Anastazja proponuje inny dodatek! 

Reklama

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji:

Składniki

  • 4-5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Marchew, selera oraz pietruszkę obierz i ugotuj aż będą miękkie. Gotowe warzywa ostudź, a potem pokrój w kostkę.

2. Ugotuj ziemniaki do sałatki jarzynowej. Gdy będą miękkie, ostudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. 

3. Odsącz groszek konserwowy oraz pieczarki, a następnie pokrój na ćwiartki.

4. Jajka ugotuj i obierz ze skorupki. Obierz i pokrój cebulę oraz ogórki kiszone. 

5. Wszystkie składniki do sałatki jarzynowej przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i dopraw całość do smaku. 

6. Na koniec udekoruj sałatkę natką pietruszki i ćwiartkami ugotowanego jajka.

Smacznego!

Zobacz również:

Przepis na zupę dyniową. Tak robi ją siostra Anastazja! 


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy