Selerowa z gruszką
Oryginalny pomysł na zupę krem.

Składniki
- 4 małe młode selery
- 3 młode ziemniaki
- 2 młode pietruszki
- 1 biała cebula
- 1 mała gruszka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 szkl. delikatnego bulionu
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki zmielonych orzechów
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonej kurkumy
- sól
- pieprz
- śmietanka, listki bazylii i grzanki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Olej wlej na patelnię, rozgrzej. Cebulę obierz, posiekaj, wrzuć na olej. Smaż, aż zrobi się szklista. W tym czasie resztę warzyw obierz, umyj, potnij w kostkę. Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne, potnij na cząstki. Wszystkie warzywa dołóż do cebuli. Smaż 8-10 minut, mieszając i ew. podlewając bulionem. 2. Podgrzej resztę bulionu. Włóż warzywa, gruszkę, 2 łyżki orzechów i parmezan. Dopraw kozieradką, gałką, kurkumą i pieprzem. Ew. posól do smaku, choć bulion i parmezan mogą być wystarczająco słone. Gotuj powoli ok. 20 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Wlej mleko i jeszcze raz podgrzej. 3. Śmietankę lekko zmiksuj (by miała delikatną piankę). Zupę rozlej do kokilek, udekoruj śmietaną, grzankami i bazylią. Posyp resztą mielonych orzechów.