Selerowa z gruszką
Oryginalny pomysł na zupę krem.
Sposób przygotowania
1. Olej wlej na patelnię, rozgrzej. Cebulę obierz, posiekaj, wrzuć na olej. Smaż, aż zrobi się szklista. W tym czasie resztę warzyw obierz, umyj, potnij w kostkę. Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne, potnij na cząstki. Wszystkie warzywa dołóż do cebuli. Smaż 8-10 minut, mieszając i ew. podlewając bulionem.
2. Podgrzej resztę bulionu. Włóż warzywa, gruszkę, 2 łyżki orzechów i parmezan. Dopraw kozieradką, gałką, kurkumą i pieprzem. Ew. posól do smaku, choć bulion i parmezan mogą być wystarczająco słone. Gotuj powoli ok. 20 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Wlej mleko i jeszcze raz podgrzej.
3. Śmietankę lekko zmiksuj (by miała delikatną piankę). Zupę rozlej do kokilek, udekoruj śmietaną, grzankami i bazylią. Posyp resztą mielonych orzechów.