Selerowa z gruszką

Oryginalny pomysł na zupę krem.

Składniki

  • 4 małe młode selery
  • 3 młode ziemniaki
  • 2 młode pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 1 mała gruszka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szkl. delikatnego bulionu
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki zmielonych orzechów
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka, listki bazylii i grzanki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Olej wlej na patelnię, rozgrzej. Cebulę obierz, posiekaj, wrzuć na olej. Smaż, aż zrobi się szklista. W tym czasie resztę warzyw obierz, umyj, potnij w kostkę. Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne, potnij na cząstki. Wszystkie warzywa dołóż do cebuli. Smaż 8-10 minut, mieszając i ew. podlewając bulionem. 

2. Podgrzej resztę bulionu. Włóż warzywa, gruszkę, 2 łyżki orzechów i parmezan. Dopraw kozieradką, gałką, kurkumą i pieprzem. Ew. posól do smaku, choć bulion i parmezan mogą być wystarczająco słone. Gotuj powoli ok. 20 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Wlej mleko i jeszcze raz podgrzej. 

3. Śmietankę lekko zmiksuj (by miała delikatną piankę). Zupę rozlej do kokilek, udekoruj śmietaną, grzankami i bazylią. Posyp resztą mielonych orzechów. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje