Ser pleśniowy a zdrowie. Czy wszyscy mogą go jeść?

Sery pleśniowe mają zarówno zalety jak i wady dla naszego organizmu
Sery pleśniowe mają zarówno zalety jak i wady dla naszego organizmu/123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Czym jest ser pleśniowy?

Zobacz również:

Jakie zdrowe składniki zawiera ser pleśniowy?

  • witaminy A, D, E i K oraz te z grupy B, w szczególności B2
  • składniki mineralne: wapń, magnez, potas, fosfor i sód
  • tyrozyna - aminokwas, który poprawia samopoczucie, łagodzi stres, zmęczenie czy napięcie

Co szkodliwego zawiera ser pleśniowy?

  • zaparcia - nie zawiera błonnika
  • choroby serca, naczyń krwionośnych u układu krążenia
  • powstawanie obrzęków i wzrost ciśnienia - przez zatrzymywanie wody w organizmie i zawartość sodu
  • nadwagę - ma dużo kalorii i jest tłusty
  • ataki migreny - zawiera tyraminę, która podnosi ciśnienie

Kto powinien unikać sera pleśniowego?

Aby uniknąć zakażenia bakterią Listeria, wybieraj sery pleśniowe z pasteryzowanego mleka
Aby uniknąć zakażenia bakterią Listeria, wybieraj sery pleśniowe z pasteryzowanego mleka123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: Sernik z białą czekoladąPolsatPolsat