Ser pleśniowy a zdrowie. Czy wszyscy mogą go jeść?
Jedni go kochają, inni nienawidzą. Ma charakterystyczny zapach i smak. Czy ser pleśniowy jest zdrowy w każdych ilościach? Czy może być dla nas szkodliwy, a jeśli tak, to kto powinien uważać?
Czym jest ser pleśniowy?
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Ser pleśniowy pochodzi z Francji. Jest gatunkiem wytwarzanym z mleka i podpuszczki. Najpopularniejsze gatunki w Polsce to Camembert, Brie, Gorgonzola oraz Roquefort.
Za charakterystyczny zapach, smak, a także wygląd i konsystencję sera pleśniowego odpowiada pleśń - biała, niebieska lub zielona. Jej porost przedłuża trwałość produktu.
Jakie zdrowe składniki zawiera ser pleśniowy?
Jest wiele przydatnych dla naszego zdrowia składników odżywczych, które zawiera ser pleśniowy. Należą do nich:
- witaminy A, D, E i K oraz te z grupy B, w szczególności B2
- składniki mineralne: wapń, magnez, potas, fosfor i sód
- tyrozyna - aminokwas, który poprawia samopoczucie, łagodzi stres, zmęczenie czy napięcie
Co szkodliwego zawiera ser pleśniowy?
Jednak ser pleśniowy może również niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Pamiętajmy, że 100 g camemberta ma aż 350 kcal! Powodować może m.in.:
- zaparcia - nie zawiera błonnika
- choroby serca, naczyń krwionośnych u układu krążenia
- powstawanie obrzęków i wzrost ciśnienia - przez zatrzymywanie wody w organizmie i zawartość sodu
- nadwagę - ma dużo kalorii i jest tłusty
- ataki migreny - zawiera tyraminę, która podnosi ciśnienie
Kto powinien unikać sera pleśniowego?
Sera pleśniowego powinny więc unikać osoby z nadwagą, nadciśnieniem, a także kobiety w ciąży i alergicy. Te pierwsze z uwagi na ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes, która może doprowadzić do uszkodzenia płodu, a nawet jego obumarcia i poronienia oraz możliwości wystąpienia skurczów macicy.
Z kolei jeśli chodzi o alergików, to ser pleśniowy może uczulać. Dzieje się tak, ponieważ jest wyrobem mleczym, jak również zawiera histaminę, która źle wpływa na alergików.
Zobacz więcej:
Dlaczego wielbiciele serów żyją dłużej
Jak zrobić ser pleśniowy z grilla?
Piwo i ser pleśniowy – przysmaki znane Europie już 2700 lat temu