Ser pleśniowy a zdrowie. Czy wszyscy mogą go jeść?

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Ma charakterystyczny zapach i smak. Czy ser pleśniowy jest zdrowy w każdych ilościach? Czy może być dla nas szkodliwy, a jeśli tak, to kto powinien uważać?

Sery pleśniowe mają zarówno zalety jak i wady dla naszego organizmu
Sery pleśniowe mają zarówno zalety jak i wady dla naszego organizmu/123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Czym jest ser pleśniowy?

Ser pleśniowy pochodzi z Francji. Jest gatunkiem wytwarzanym z mleka i podpuszczki. Najpopularniejsze gatunki w Polsce to Camembert, Brie, Gorgonzola oraz Roquefort.

Za charakterystyczny zapach, smak, a także wygląd i konsystencję sera pleśniowego odpowiada pleśń - biała, niebieska lub zielona. Jej porost przedłuża trwałość produktu.

Jakie zdrowe składniki zawiera ser pleśniowy?

Jest wiele przydatnych dla naszego zdrowia składników odżywczych, które zawiera ser pleśniowy. Należą do nich:

  • witaminy A, D, E i K oraz te z grupy B, w szczególności B2
  • składniki mineralne: wapń, magnez, potas, fosfor i sód
  • tyrozyna - aminokwas, który poprawia samopoczucie, łagodzi stres, zmęczenie czy napięcie

Co szkodliwego zawiera ser pleśniowy?

Jednak ser pleśniowy może również niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Pamiętajmy, że 100 g camemberta ma aż 350 kcal! Powodować może m.in.:

  • zaparcia - nie zawiera błonnika
  • choroby serca, naczyń krwionośnych u układu krążenia
  • powstawanie obrzęków i wzrost ciśnienia - przez zatrzymywanie wody w organizmie i zawartość sodu
  • nadwagę - ma dużo kalorii i jest tłusty
  • ataki migreny - zawiera tyraminę, która podnosi ciśnienie

Kto powinien unikać sera pleśniowego?

Sera pleśniowego powinny więc unikać osoby z nadwagą, nadciśnieniem, a także kobiety w ciąży i alergicy. Te pierwsze z uwagi na ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes, która może doprowadzić do uszkodzenia płodu, a nawet jego obumarcia i poronienia oraz możliwości wystąpienia skurczów macicy.

Aby uniknąć zakażenia bakterią Listeria, wybieraj sery pleśniowe z pasteryzowanego mleka
Aby uniknąć zakażenia bakterią Listeria, wybieraj sery pleśniowe z pasteryzowanego mleka123RF/PICSEL

Z kolei jeśli chodzi o alergików, to ser pleśniowy może uczulać. Dzieje się tak, ponieważ jest wyrobem mleczym, jak również zawiera histaminę, która źle wpływa na alergików.

„Ewa gotuje”: Sernik z białą czekoladąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas