Reklama

Reklama

Ser z ziemniaka nie tylko dla wegan

Ser z ziemniaka - niegdyś nazywany polskim parmezanem, z powodzeniem zastępował serowy specjał na polskim stole. Dziś wraca w odmłodzonej wersji jako idealna alternatywa dla wegan. Ser z ziemniaka świetnie sprawdzi się w sosach i pizzy także dla osób z nietolerancją nabiału.

Czas przyrządzenia: 15 minut

Składniki

  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • 1 gotowana marchewka
  • 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • Sól, pieprz, papryka słodka, czosnek

Ser z ziemniaka - przygotowanie


Ugotowane ziemniaki i marchew drobno kroimy.

Dodajemy płatki drożdżowe oraz przyprawy. Całość ugniatamy widelcem. Jeśli masa wciąż jest zbyt sucha i mało elastyczna można dodać kilka kropel oliwi w oliwek.

Miksujemy do jednolitej konsystencji.

Tak przygotowany "ser", świetnie smakuje na ciepło. Ostudzony można jeść na chlebie w plasterkach.

Sprawdź też inne bezmięsne przepisy:

Zupa z soczewicy

Wegański burger

Reklama

Wegańskie łazanki

Zobacz także:




INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy