Serniczek bez sera
W sam raz dla wszystkich, którzy nie jedzą produktów mlecznych

Składniki
- 150 g susz. daktyli
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g czekolady
- 2 łyżki soku i skórka otarta z pomarańczy
10 porcji
Składniki
na masę
- 600 g tofu
- puszka zimnego
- mleka kokosowego (tofu i mleko – hipermarkety, półki ze zdrową żywnością, mleko
- ok. 7 zł)
- 4 łyżeczki agaru (roślinny odpowiednik żelatyny – kupisz jw., op. 20 g ok. 4 zł)
- 2/3 szkl. cukru (można zastąpić ksylitolem)
- łyżka ekstraktu waniliowego lub op. cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- szczypta soli
- zielona herbata matcha dla koloru (łyżka lub więcej)
Sposób przygotowania
1. Spód: daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 20 min. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Składniki zblenduj, wyłóż dno tortownicy. Wstaw do lodówki. 2. Tofu odsącz i z cukrem (lub ksylitolem), ekstraktem wanil., sokiem i skórką z cytryny, solą zblenduj na gładką masę (15 min). 3. Do rondelka przełóż stałą część mleka kokosowego, dodaj agar i podgrzewaj, mieszając. Gdy masa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj minutę. Przelej do masy z tofu, dodaj barwnik herbaciany, zmiksuj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki.