Sernik królewski, który zawsze wychodzi. Kluczowe otwarcie piekarnika

Sernik królewski to ciasto, które wymaga sporej uwagi i precyzji. Aby cieszyć się jego doskonałym smakiem, warto przestrzegać kilku istotnych zasad dotyczących składników i technik pieczenia. Ten przepis podpowie ci, jak krok po kroku stworzyć sernik, który zachwyci podniebienia twoich bliskich.

Sernik królewski bez tajemnic. Jak go przygotować?
Sernik królewski bez tajemnic. Jak go przygotować?Canva ProINTERIA.PL

Co zrobić, aby sernik królewski wyszedł idealny?

Sernik królewski wymaga uwagi. Jeden zły ruch i możemy zapomnieć o pysznym cieście. Zanim zabierzemy się do pieczenia, kilka ważny wskazówek, które stosują najlepsi cukiernicy. Zacznijmy od składników. Tutaj należy zwrócić uwagę na twaróg i masło. Używaj twarogu najlepiej trzykrotnie mielonego lub twarogu z wiaderka, ale tylko takiego, który ma naturalny skład. Masło natomiast powinno być świeże i wysokiej jakości.

Drugi ważny punkt, to etap związany z przygotowaniem ciasta. Schłodź kruche ciasto przed pieczeniem. Po zagnieceniu włóż je do lodówki na co najmniej 30 minut - dzięki temu będzie łatwiej je zetrzeć na tarce i zachowa kruchość.

Po trzecie - ważna jest konsystencja masy serowej. Powinna być gładka i puszysta, ale nie za rzadka. Możesz dodać do niej jajka, cukier, masło i ewentualne dodatki, ale miksuj na niskich obrotach, aby nie napowietrzać masy - zapobiegnie to pękaniu sernika.

Pamiętaj, że sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatury. Piecz go w temperaturze około 160-180 st. C i unikaj termoobiegu, chyba że przepis tego wymaga. Staraj się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Po upieczeniu stopniowo studź sernik w piekarniku, uchylając drzwiczki, aby zapobiec opadaniu.

Aby sernik był wilgotny i równy, możesz piec go w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? Umieść formę z sernikiem w większej formie wypełnionej gorącą wodą. Pamiętaj, aby zabezpieczyć spód tortownicy folią aluminiową, żeby woda nie dostała się do środka.

Ostatnia ważna wskazówka, chociaż dla wielu trudna do zrealizowania, bo już sam zapach upieczonego sernika wywołuje ten odruch - poczekaj z krojeniem. Sernik najlepiej smakuje po kilku godzinach, a nawet następnego dnia, kiedy odpowiednio stężeje.

Sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatury.
Sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatury.123RF/PICSEL

Sernik królewski krok po kroku

Jak już znamy podstawy, możemy zabrać się za pieczenie. Oto przepis na sernik królewski, który zawsze się udaje. 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • łyżka kakao (opcjonalnie)

Składniki na masę:

  • 1 kg półtłustego twarogu
  • kostka masła
  • 6 żółtek
  • 10 białek
  • półtorej szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy
  • sól

Sposób przygotowania: 

Ciasto: 

  1. Wszystkie składniki posiekaj, zagnieć. 
  2. Ciasto podziel na pół, uformuj kule, schłodź.

Masa:

  1. Twaróg zmiel z masłem. 
  2. Dodaj żółtka, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i olejek, zmiksuj. 
  3. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. 
  4. Staraj się nie napowietrzać masy za bardzo, bo sernik urośnie, ale potem opadnie.

Kolejne kroki:

  1. Okrągłą formę natłuść, posyp bułką tartą. 
  2. Połowę ciasta zetrzyj wprost do formy na tarce o dużych oczkach. 
  3. Wlej masę serową, zetrzyj resztę ciasta. Piecz godzinę i 10 minut w temp. 180 st.C.
"Ewa gotuje": Sernik straciatellaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas