Sernik królewski, który zawsze wychodzi. Kluczowe otwarcie piekarnika

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Sernik królewski bez tajemnic. Jak go przygotować?
Sernik królewski bez tajemnic. Jak go przygotować?Canva ProINTERIA.PL

Co zrobić, aby sernik królewski wyszedł idealny? 

Sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatury.
Sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatury.123RF/PICSEL

Sernik królewski krok po kroku 

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 1 kg półtłustego twarogu
  • kostka masła
  • 6 żółtek
  • 10 białek
  • półtorej szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy
  • sól
  1. Wszystkie składniki posiekaj, zagnieć. 
  2. Ciasto podziel na pół, uformuj kule, schłodź.
  1. Twaróg zmiel z masłem. 
  2. Dodaj żółtka, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i olejek, zmiksuj. 
  3. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. 
  4. Staraj się nie napowietrzać masy za bardzo, bo sernik urośnie, ale potem opadnie.
  1. Okrągłą formę natłuść, posyp bułką tartą. 
  2. Połowę ciasta zetrzyj wprost do formy na tarce o dużych oczkach. 
  3. Wlej masę serową, zetrzyj resztę ciasta. Piecz godzinę i 10 minut w temp. 180 st.C.
"Ewa gotuje": Sernik straciatellaPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?