Sernik na zimno

Sernik na zimno z jagodami na spodzie z kruchych ciasteczek zbożowych to prawdziwe niebo w gębie. A masa... wręcz rozpływa się w ustach. Coś pysznego!

Sernik na zimno z jagodami
Sernik na zimno z jagodami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ciasteczka włóż do woreczka foliowego, pokrusz wałkiem do ciasta. Połącz z rozpuszczonym i przestudzonym masłem, zagnieć masę. Wylep nią spód tortownicy, odstaw do lodówki do schłodzenia. 

2. Do miski wlej 400 ml wrzątku. Wsyp obydwie galaretki. Mieszaj rózgą, aż do rozpuszczenia. Odstaw galaretkę do całkowitego ostudzenia. Zmiksuj razem z waniliowymi serkami homogenizowanymi. 

3. Jagody przebierz, w razie potrzeby opłucz i osusz na sicie. Dodaj do masy serowej, lekko rozmiksuj. Odstaw na kilka minut do lodówki, aby masa nie była płynna. Następnie wylej ją na spód z ciasteczek zbożowych. Sernik odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.