Sernik na zimno Anny Starmach. Wyborny deser na każdą okazję

Puszysty sernik według przepisu Anny Starmach
Puszysty sernik według przepisu Anny Starmach123RF/PICSEL

Anna Starmach - sprawdzone przepisy kulinarne

Sernik na zimno z biszkoptowym spodem Anny Starmach

Do sernika na zimno dodaj ulubione owoce i bitą śmietanę
Do sernika na zimno dodaj ulubione owoce i bitą śmietanę123RF/PICSEL
  • Opakowania biszkoptów,
  • 500 gramów mielonego sera białego (półtłusty lub tłusty),
  • 500 gramów mascarpone,
  • 250 mililitrów śmietanki kremówki,
  • galaretki przezroczystej (smak np. winogronowy lub cytrynowy)
  • 75 gramów cukru pudru,
  • 200 mililitrów wody,
  • 20 sztuk moreli z puszki,
  • 450 mililitrów syropu spod moreli,
  • czterech listków żelatyny.

Sernik na zimno przepis krok po kroku

  1. Najpierw zmiksuj cukier, ser oraz mascarpone, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i chwilę poczekaj, aż ostygnie. Potem wymieszaj ją z przygotowaną masą.
  3. W osobnym naczyniu ubij śmietankę i wymieszaj z masą serową. Natomiast morele odcedź z syropu i przekrój na pół.
  4. Foremkę wyłóż biszkoptami, tak by były ciasno obok siebie. Na ciastka wylej masę serową i rozłóż połówki moreli.
  5. Syrop z moreli podgrzej na małym ogniu i rozpuść w nim żelatynę. Po ostudzeniu wylej płyn na kawałki owoców. Ciasto włóż na noc do lodówki.
Ciasto bez cukru i mniej kaloryczne? To jest możliwe!Interia.tv