Sernik pistacjowy
Pistacje wsyp do miski i miksuj blenderem do momentu, aż zaczną zbijać się w mokre grudki.

Składniki
- 40 dag serka mascarpone
- 40 dag serka śmietankowego lub dwukrotnie zmielonego tłustego twarogu
- 400 ml mleka słodzonego skondensowanego
- 2-3 łyżki mleka 3,2%
- 20 dag obranych, niesolonych orzeszków pistacjowych
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 aromat waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- dekoracja
- 15 dag malin
- listki mięty lub melisy
Sposób przygotowania:
1. Pistacje wsyp do miski i miksuj blenderem do momentu, aż zaczną zbijać się w mokre grudki. Wlej mleko skondensowane i znów krótko zmiksuj. Domieszaj serek mascarpone, serek śmietankowy i aromat. Śmietanę kremówkę schłodź, ubij i połącz z masą.
2. Mleko mocno podgrzej, wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści, przestudź. Wlej wąskim strumieniem do masy serowej i wymieszaj. Maliny opłucz, osusz.
3. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Wlej masę. Łyżeczką uformuj niewielkie wgłębienia. Włóż w nie maliny. Sernik wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj udekorowany listkami mięty.
Jeszcze lepsze: Część pistacji można zastąpić chałwą albo mielonymi migdałami bez skórki.
Czas przygotowania: 70 minut