Sernik pistacjowy
Pistacje wsyp do miski i miksuj blenderem do momentu, aż zaczną zbijać się w mokre grudki.
Sposób przygotowania:
1. Pistacje wsyp do miski i miksuj blenderem do momentu, aż zaczną zbijać się w mokre grudki. Wlej mleko skondensowane i znów krótko zmiksuj. Domieszaj serek mascarpone, serek śmietankowy i aromat. Śmietanę kremówkę schłodź, ubij i połącz z masą.
2. Mleko mocno podgrzej, wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści, przestudź. Wlej wąskim strumieniem do masy serowej i wymieszaj. Maliny opłucz, osusz.
3. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Wlej masę. Łyżeczką uformuj niewielkie wgłębienia. Włóż w nie maliny. Sernik wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj udekorowany listkami mięty.
Jeszcze lepsze: Część pistacji można zastąpić chałwą albo mielonymi migdałami bez skórki.
Czas przygotowania: 70 minut