Sernik z brzoskwiniami
Propozycja podwieczorku.
Składniki:
- 80 dag mielonego twarogu
- 30 dag mąki pszennej
- 35 dag cukru
- 20 dag masła
- 5 jajek
- szczypta soli
- 2 op. budyniu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 5-6 brzoskwiń
- tłuszcz i mąka do tortownicy
Przygotowanie:
1. Brzoskwinie umyj, skórkę ponacinaj, włóż do wrzątku. Po chwili wyjmij owoce, obierz je, przekrój i wyjmij pestki. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, szczyptę soli, masło i 1 jajko. Zagnieć ciasto na kruszonkę. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsyp połowę kruszonki. Resztę ciasta schłodź. Spód z kruszonki dociśnij dłonią do dna tortownicy.
2. Twaróg utrzyj z resztą cukru i proszkiem budyniowym. Dodaj pozostałe 4 jajka oraz skórkę cytrynową. Wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód. Na masie serowej rozłóż brzoskwinie. Posyp je pozostałą kruszonką. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 50-60 minut. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.