Sernik z morelami na kruchym spodzie kakaowym
Idealny deser.
Składniki na 24 porcje:
1,80 kg mielonego twarogu, 2 puszki moreli, 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej, 2 czubate łyżki kakao, 2/3 szkl. cukru pudru, 25 dag masła, 9 jajek, 1 czubata szkl. cukru, 2 op. budyniu waniliowego, gruby cukier do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Mąkę z kakao przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki. Wbij 1 jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto. Blachę (32x39 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód blachy. Wstaw do lodówki na godzinę. Potem włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175ºC. Spód piecz około 15 minut.
2. W tym czasie twaróg utrzyj na gładko z cukrem. Pozostałe jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do sera. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z masą serową. Wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj całość łyżką. Jeśli lubisz, do sera możesz dodatkowo dołożyć skórkę startą z cytryny, rdzeń zeskrobany z laski wanilii albo kilka łyżek nalewki morelowej.
3. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Masę serową równomiernie rozsmaruj na kakaowym spodzie. Połówki moreli dokładnie osącz z zalewy. Ułóż je na wierzchu ciasta, przeciętą stroną do góry. Owoce lekko wciśnij w masę serową.
4. Placek ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175ºC. Piecz dalej przez 45 minut. Gotowy sernik dobrze wystudź. Następnie placek zamroź. Po rozmrożeniu ciasto posyp kryształkami grubego cukru, ew. oblej stopioną białą polewą czekoladową lub lukrem. Pokrój na porcje.