Sernik złota rosa
Przepis na ciasto przesłała Agula.
Ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- sok z połowy cytryny
Piana:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie ciasta:
Margarynę, żółtka, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Przygotowaną masę zagnieść, dodając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, nie zapominając o bokach ponieważ masa serowa będzie rzadka.
Przygotowanie masy serowej:
Miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu uzyskania puszystej masy. Powoli ciągle mieszając dodajemy na przemian zmielony twaróg z olejem.
Wlewamy mleko i wsypujemy budyń. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Masę ostrożnie przelewamy na blachę i pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotowujemy pianę. Miksujemy białka następnie dodajemy powoli cukier i mąkę ziemniaczaną.
Po 45 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i na gorące wykładamy pianę. Następnie pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Najlepsze przepisy nagradzamy!