Serniki z kruchą bezą

Są delikatne, aksamitne i kusząco pachną. Zaskoczą cię niebanalnym smakiem i zachwycą wyglądem – będą idealne na rodzinne uroczystości i towarzyskie spotkania.

Ciasto z pomarańczą
Ciasto z pomarańczą123RF/PICSEL

Pomarańczowy ze złotą rosą

Sposób przygotowania

1. Pomarańcze polej wrzącą wodą, wytrzyj, obierz ze skórki, dokładnie usuń białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu powycinaj fileciki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. 

2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Ciągle ucierając, dodaj porcjami twaróg. W osobnej miseczce wymieszaj mleko z proszkiem budyniowym. Wlej do masy serowej i dolej mleko i olej (masa będzie bardzo rzadka). Tortownicę owiń z zewnątrz folią aluminiową. W środku wyłóż pergaminem. Do tak przygotowanej formy wlej masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Sernik piecz przez 45 minut. 

3. W tym czasie białka wymieszaj z sokiem cytrynowym i 1 szkl. cukru. Ubij na sztywno. Sernik wysuń, ułóż na nim cząstki pomarańczy. Przykryj je bezą. Zmniejsz do temp. 150°C. Piecz jeszcze 15 minut. Od razu wyjmij sernik z piekarnika i wystudź. Po 1 godzinie wierzch sernika będzie pokryty złotymi kropelkami rosy.

Pianka z ajerkoniakiem
Pianka z ajerkoniakiem123RF/PICSEL

Pianka ajerkoniakowa

Sposób przygotowania

1. Spód: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubij, pod koniec, porcjami dosyp cukier. Ubite białka połącz z żółtkami i sypkimi składnikami. Delikatnie wymieszaj. Wylej na spód blachy (30x30 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 minut w temp. 175°C. Wyjmij, wystudź. 

2. Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij z cukrem. Połącz z ricotta i ajerkoniakiem. Delikatnie wymieszaj z żelatyną. Bezy grubo pokrusz. Dodaj tężejącą piankę. Wylej na czekoladowy spód. Wstaw do lodówki na 3 godz. Udekoruj wiórkami czekolady.

Ciasto z kruszonką
Ciasto z kruszonką123RF/PICSEL

Posypany kruszonką

Sposób przygotowania

1. Składniki na spód zagnieć. Ciasto rozdziel. Obie połówki zawiń (osobno) w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Brzoskwinie osącz. Twaróg utrzyj z cukrem i masłem. Dosyp budyń. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy serowej, a białka połącz z białkami na bezę i wstaw do lodówki. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj. Plackiem wylep spód blachy wyłożonej pergaminem. 

3. Na tym rozsmaruj masę serową i ułóż na niej połówki brzoskwiń. Białka ubij z 1 szkl. cukru. Bezę rozsmaruj na owocach. Pozostałe kruche ciasto grubo zetrzyj wprost na wierzch sernika. Piecz go ok. 1 godziny w 175°C.



Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas