Reklama

Reklama

Serowa zapiekanka

Prosty i szybki przepis na serową zapiekankę z pomidorami i aromatycznymi ziołami. To inspirowane kuchnią włoską danie zachwyci domowników i na stałe zagości w twojej kuchni.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • 15 dag sera typu mozzarella
  • 15 dag dowolnego żółtego sera
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 3-4 gałązki natki
  • sól, pieprz
  • orzeszki pinii

Sposób przygotowania:

1. Pomidory opłucz starannie pod bieżącą wodą. Pokrój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), usuwając przy tym gniazda nasienne i nasady ogonków. 

2. Formę żaroodporną posmaruj masłem (lub olejem). Rozłóż w niej pomidory. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Włóż do miseczki. Ser typu mozzarella osącz z zalewy, posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na tej samej tarce zetrzyj żółty ser. Obydwa rodzaje sera wymieszaj z czosnkiem. 

3. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz gałązki bazylii oraz natki. Oderwij listki z gałązek, posiekaj drobno ostrym nożem (część listków odłóż do dekoracji gotowego dania). Wsyp do miski z serami, wymieszaj. 

4. Pomidory oprósz solą oraz pieprzem, posyp mieszanką serów z czosnkiem i ziół, a na koniec orzeszkami piniowymi. Zapiekaj 10-15 minut w 180°C. Udekoruj odłożonymi ziołami.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | serowa zapiekanka | mozarella | kuchnia włoska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje