Serowa zapiekanka
Prosty i szybki przepis na serową zapiekankę z pomidorami i aromatycznymi ziołami. To inspirowane kuchnią włoską danie zachwyci domowników i na stałe zagości w twojej kuchni.

Składniki
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- masło
- 15 dag sera typu mozzarella
- 15 dag dowolnego żółtego sera
- 1/2 pęczka bazylii
- 3-4 gałązki natki
- sól, pieprz
- orzeszki pinii
Sposób przygotowania:
1. Pomidory opłucz starannie pod bieżącą wodą. Pokrój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), usuwając przy tym gniazda nasienne i nasady ogonków.
2. Formę żaroodporną posmaruj masłem (lub olejem). Rozłóż w niej pomidory. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Włóż do miseczki. Ser typu mozzarella osącz z zalewy, posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na tej samej tarce zetrzyj żółty ser. Obydwa rodzaje sera wymieszaj z czosnkiem.
3. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz gałązki bazylii oraz natki. Oderwij listki z gałązek, posiekaj drobno ostrym nożem (część listków odłóż do dekoracji gotowego dania). Wsyp do miski z serami, wymieszaj.
4. Pomidory oprósz solą oraz pieprzem, posyp mieszanką serów z czosnkiem i ziół, a na koniec orzeszkami piniowymi. Zapiekaj 10-15 minut w 180°C. Udekoruj odłożonymi ziołami.