Sezamowe medaliony

Bardzo smaczne!

Schab w panierce
Schab w panierceTina

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je solą zmiękczającą mięso. Oprósz czosnkiem i odstaw do lodówki. 

2. Roztrzep jajka z mlekiem. Bułkę tartą wymieszaj z sezamem, papryką i sporą szczyptą pieprzu. Mąkę wysyp na talerzyk. Na patelni rozgrzej po łyżce oleju i masła. 

3. Kotlety panieruj najpierw w mące - dzięki temu panierka utrzyma się na mięsie. Następnie w jajku z mlekiem, a na koniec w bułce z sezamem. Dociśnij panierkę płaską stroną dużej łyżki i kładź na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony po około 6-8 minut, w zależności od grubości kotletów. Jako dodatek przygotuj np. kruchą sałatkę z groszku cukrowego: 25 dag mrożonego groszku zblanszuj (2 min) w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedź i przelej go zimną wodą. 1/2 pęczka rzodkiewek oczyść, umyj i pokrój je na ćwiartki. 1 małą czerwoną cebulę obierz, potnij na talarki. Składniki wymieszaj, skrop 2 łyżkami oliwy i sokiem z 1/4 cytryny. Posyp pieprzem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas