Sezon na grzyby
Tych przepisów nie znałaś.
Pasztet z fasoli z papryką i grzybami
Składniki:
- 1/2 kg fasoli Jaś
- 4 cebule
- papryka
- 4 jaja
- 30 dag grzybów leśnych
- 20 dag pieczarek
- 2 listki laurowe
- bułka tarta
- przyprawa do dań z fasoli
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- olej
- czosnek granulowany
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Fasolę namocz w wodzie na noc. Odcedź, zalej świeżą wodą, dodaj listki i ziele. Gotuj do miękkości, pod koniec gotowania posól. Odcedź, wyjmij ziele i listki. Ostudź. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i oczyszczone, pokrojone grzyby.
2. Część grzybów odłóż. Fasolę dopraw, zmiksuj blenderem. Dodaj usmażoną paprykę, jajka, grzyby. Dokładnie wymieszaj, wyłóż do formy, udekoruj grzybami. Piecz 40 minut w temp. 180˚C.
Sakiewki z grzybami
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- 3 jajka
- sól
- szczypta cukru
- łyżka oleju
- szczypior
Farsz:
- 30 dag pieczarek
- 20 dag świeżych grzybów
- cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, wlej wodę i mleko, dodaj jajka, wymieszaj lub zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, sól, olej, dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny. Usmaż kilka placków.
2. Cebulę posiekaj, usmaż na oleju. Grzyby szybko opłucz, większe pokrój, mniejsze wrzuć w całości, smaż. Posyp solą, pieprzem, gdy puszczą wodę, wrzuć listki i ziele (po usmażeniu wyjmij je z potrawy). Kładź na naleśniki, zawiązuj sakiewki szczypiorem.