Sezon na...szczawi szpinak

Zielona papka? Nie! Z tych młodych liści można zrobić pyszne i piękne dania, które skuszą każdego!

Do czego są najlepsze?

1. Szczaw ma charakterystyczny, kwaśny smak. Jest dobry na surowo jako dodatek do różnych sałatek i surówek, jak również gotowany - w zupach czy sosach.

Reklama

2. Szpinak jest delikatny i mało wyrazisty, dlatego warto go dobrze doprawiać - nie tylko solą i pieprzem, ale też np. odrobiną czosnku. Wspaniały na surowo (zwłaszcza młode listki - "baby") w sałatce czy smoothie, oraz na ciepło, np. jako składnik farszu do wielu dań.

Jedz, będziesz piękniejsza!

  • Szpinak zawiera beta-karoten, wit. C i luteinę (silne przeciwutleniacze), które korzystnie wpływają na stan naszej skóry oraz inne składniki odżywcze, cenne dla urody.
  • Szczaw hamuje proces starzenia się dzięki wit. C i flawonoidom - skóra jest mocniejsza, bardziej sprężysta i zdrowsza (nie należy jeść go jednak w nadmiarze ze względu na szczawiany)


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje