Sezonowy przysmak podkręci metabolizm. Jesz do syta i chudniesz

Ewa Wachowicz poleca lekkie przepisy na lato
Ewa Wachowicz poleca lekkie przepisy na latoArchiwum autora

Lekka zupa warzywna

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 gałązka lubczyku
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • sól
  • pieprz
  1. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Przesmażyć na oliwie. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek. Usmażone warzywa zalać wywarem jarzynowym. 
  2. Wsypać kaszę jaglaną (wcześniej przepłukać ją na sicie pod bieżącą wodą). Gotować przez 10 minut.
  3. Papryki wyczyścić i pokroić w zapałkę. Dorzucić do garnka. Przyprawić lubczykiem i gotować jeszcze przez kilka minut. Na końcu doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Warzywa z dipem

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
  1. Jogurt przelać do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę.
  2. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • 2 łyżeczki  musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Sałatka z kozim serem

  • 1 sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula czerwona
  • garść oliwek czarnych
  • 250 g sera koziego w typie fety
  • ½  cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy
  • natka pietruszki
  1. Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać do miski. Pomidory pokroić na duże kawałki, wrzucić do miski z sałatą. Dorzucić ogórki - obrane i pokrojone na grube plastry. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w pierścienie. Cebulę pokroić w talarki. Ułożyć na ogórkach. Dorzucić oliwki. Na wierzchu ułożyć ser pokrojony w kostkę
  2. Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym
Makaron z cukinii z sosem pomidorowymArchiwum autora
  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperoncino
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • parmezan
  • listki bazylii
  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę.
  2. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
  3. Cukinię obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii.

Letnie danie z rybą i warzywami

Ryba z warzywami na parze
Ryba z warzywami na parzeArchiwum autora
  • 2 filety z dorsza
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 pęczek koperku
  • kilka plasterków cytryny
  • 1 mały kalafior
  • 1 brokuł
  • kilka małych marchewek
  • 1 cukinia
  1. W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną - do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny (najlepiej ze skórką).
  2. Filety podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i wstawić nad gorącą wodę. Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze.
  3. Podawać z sosem czosnkowym.